Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunță că de la începutul crizei până în prezent, peste 170.000 de refugiați ucraineni au intrat în România. Pe de altă parte, ministrul a explicat că dintre aceștia, numai 58.000 de refugiați au ales să și rămână, iar 1800 au cerut azil politic.

El a subliniat faptul că în cursul zilei de joi a fost înregistrat cel mai mare flux de intrare-ieșire din țara noastră.

”Am prezentat în cadrul CNSU o informare privind tranzitul la frontierelor de stat cu ucraina și Republica Moldova. Total cetățeni care au rămas pe teritoriul României: 58.107.

Ziua de ieri a fost ziua cu cel mai mare flux de intrare-ieșire, peste 28.000 de ucraineni care au intrat sau au ieșit din România.

Urmărim aspecte de ordin operativ: la frontiera cu Ucraina au fost depistați 20 de cetățeni, care doreau să treacă ilegal granița. În ceea ce privește componenta de protecție civilă: au fost operaționalizate taberele mobile pentru refugiați, în număr de 13. Avem peste 13.000 de locuri, iar în acest moment sunt ocupate 1026”, a declarat, vineri, ministrul Lucian Bode.

Ministrul a mai adăugat că aue xistat și o serie de evenimente ”cu impact”. Au fost 200 de copii, dar și două femei însărcinate care au trecut granița.

Ce se întâmplă la granițele țării

„În perioada de referință au fost evidențiate o serie de evenimente cu impact, dintre care aș sublinia faptul că în data de 3 martie, la orele 15:50, trenul din Ucraina cu 11 vagoane, vorbim de 1.200 de refugiați, dintre care 200 de copii și două femei însărcinate, a plecat din punctul de trecere a frontierei Iași cu destinația București”, a adăugat acesta.

Lucian Bode mai precizează că toate autoritățile locale s-au mobilizat, astfel încât să pună la dispoziție refugiaților locuri de cazare, în această perioadă fără precedent.

„În ceea ce privește componenta de protecție civilă, așa cum știți, și detalii o să vă prezinte domnul secretar de stat Arafat, au fost operaționalizate taberele mobile pentru refugiați în număr de 13, în Maramureș, Suceava, Botoșani, Tulcea, Iași, Galați, Satu Mare și Vaslui, cu 3.511 locuri.

În acest moment, sunt ocupate 1.626. Un aspect extrem de important pe care doresc să-l subliniez și în fața dumneavoastră este acela legat de faptul că autoritățile locale sau societatea civilă au pus la dispoziția cetățenilor ucraineni care au intrat în România 12.324 de locuri de cazare la nivel național. Totodată, platformă operaționalizată la nivelul Guvernului „Împreună ajutăm mai mult” a centralizat până la această oră 5.396 de oferte de suport”, a adăugat ministrul.