Ministrul Sănătății a vorbit miercuri seară la B1TV despre posibilitatea instituirii unei carantine la nivel național. Acesta a explicat faptul că acest lucru nu este necesar decât în zonele unde transmiterea este accentuată și există oricum și alte reguli, măsura de carantină fiind ultima variantă.

„Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a declarat că în acest moment în București nu se impune o carantină pentru că nu se încadrează în criteriile necesare luării acestei decizii.

„O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează”, a mai precizat ministrul.

Nelu Tătaru a adăugat că în următoarele zile vor fi operaționalizate mai multe paturi șa terapie intensivă în spitalele din Capitală.

„În următoarele zile vom operaţionaliza mai multe paturi de terapie intensivă. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta operaţionalizăm 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de terapie intermediară plus 12 pentru cazurile medii severe. La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria”.

Klaus Iohannis a dat asigurări că nu vine un lockdown după alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu intenţionează să promoveze instituirea unei carantine la nivel naţional după alegeri.

„Nu există nicio intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se promoveze cu ştiri de tip senzaţional şi vor să ne spună ce s-ar putea întâmpla. Lockdown-ul nu se întâmplă!”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că vor fi luate măsuri de carantinare zonală sau regională, unde situaţia o va impune.

„Abordarea pe care am avut-o până acum s-a dovedit că dă rezultate şi o vom menţine în continuare. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, deci în localităţi, acolo unde situaţia o impune, unde avem o creştere prea mare a numărului de cazuri. Trebuie să facem eforturi susţinute pentru a obţine schimbări pozitive, dar şi la nivelul altor indicatori relevanţi, pentru că, din păcate, mortalitatea şi gradul de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă sunt încă mult prea ridicate. Prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil şi lasă în urmă familii îndurerate, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală, care necesită tratament de specialitate şi internare prelungită în spital. Medicii şi întregul personal de suport angrenaţi în această bătălie – este o adevărată bătălie – depun eforturi uriaşe, aproape supraomeneşti, pentru a salva vieţi”, a menţionat Iohannis, care a făcut un nou apel la respectarea regulilor de prevenţie.

Klaus Iohannis a mai spus că în acest moment nu există intenţia de a declara starea de urgenţă, menţionând că experţii pe care i-a consultat sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricţii.

Sursă foto: INQUAM/George Călin