Măsurile sunt prevăzute în Ordinul nr. 5.487/1.494/2020, publicat pe 30 septembrie în Monitorul Oficial și intrat în vigoare tot de la această dată. Ordinul respectiv a fost semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Acesta vizează măsurile de organizare a unităţilor de învăţământ universitar și prezintă protocolul de funcţionare a căminelor studenţeşti pentru prevenirea îmbolnăvirii cu infamul coronavirus.

Care sunt principalele prevederi ale ordinului

Principalele prevederi ale ordinului care fac referire la organizarea căminelor studenţeşti prevăd faptul că o cameră de cămin va fi locuită doar de doi studenţi, cu o distanţă de minimum 1 metru între paturi. De asemenea, dacă numărul de solicitări de cazare este mare, locurile vor fi ocupate de studenţi din aceeaşi grupă de studiu.

Trebuie menționat că universităţile vor fi nevoite să aibă disponibile, în fiecare cămin studenţesc, spaţii de izolare cu grup sanitar propriu. În acestea vor fi găzduiţi temporar studenţii suspecţi de COVID-19.

„Pentru studenţi aflaţi în carantină se vor găsi soluţii punctuale pentru a li se furniza alimentele la uşa camerei”, este scris în ordinul comun al celor două ministere.

În cazul în care un student este declarat suspect sau confirmat cu COVID-19, cei cu care a intrat în contact vor fi carantinaţi în camera de cămin, dacă aceasta are grup sanitar propriu, sau în izolator.

Obligațiile pe care studenţii trebuie să le respecte

De asemenea, studenții vor fi obligați să respecte anumite reguli de protejare și prevenire a contaminării cu infamul coronavirus. Câteva dintre acestea sunt următoarele:

  • purtarea măştii de protecţie în spaţiile comune
  • limitarea deplasărilor în cadrul căminului și evitarea aglomerărilor
  • păstrarea curăţeniei, dezinfectarea şi aerisirea în mod regulat a camerelor

„Se va recomanda accesul prin rotaţie în spaţiile comune (săli de baie, săli de mese sau săli destinate utilizării comune), astfel încât să fie posibilă o dezinfectare adaptată specificului fiecărui spaţiu. Li se va recomanda studenţilor să evite, pe cât posibil, spaţiile comune, iar activităţile să se desfăşoare în camera proprie”, este scris în ordinul comun al celor două ministere.