Se dublează ajutoarele de la UE? Germania vrea ca Uniunea Europeană să dubleze ajutoarele pe care statele membre sunt autorizate să le acorde unei singure companii, în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să afecteze economia blocului comunitar. Informația a fost furnizată de cei de la Bloomberg, care citează surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, citate de Agerpres, ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, şi cel al Economiei, Peter Altmaier, au trimis, zilele trecute, o scrisoare Comisiei Europene în care pledează pentru o majorare a actualului plafon de trei milioane de euro.

Pandemia a forţat deja UE să relaxeze limitele anterioare privind subvenţiile de stat, concepute să evite competiţia incorectă între state. Cu toate acestea, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, s-a declarat în repetate rânduri îngrijorată că resursele financiare mari ale Germaniei ar putea crea dezechilibre economice în Europa. Germania este deja responsabilă pentru aproape jumătate din ajutoarele în valoare de 3.000 de miliarde de euro promise de toate cele 27 de state membre.

Discuții intense pentru a avea sprijinul altor Guverne

Sursele citate de Bloomberg susţin că în prezent oficialii de la Berlin sunt în discuţii intense cu echipa comisarului Vestager şi încearcă să obţină sprijinul altor guverne europene în vederea majorării plafonului subvenţiilor.

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul german al Economiei, Beate Baron, a confirmat că specialiştii din Ministerele Economiei şi Finanţelor poartă discuţii cu Comisia Europeană în vederea majorării limitelor impuse de UE pentru ajutoarele de stat. Acestea includ un program care plafonează la trei milioane de euro ajutoarele pentru costurile fixe ale companiilor şi un altul care vizează ajutoare mai mici, de până la un milion de euro.

Potrivit unui purtător de cuvânt, ministrul Finanţelor din Austria, Gernot Bluemel, a discutat cu Olaf Scholz şi Peter Altmaier şi a exprimat sprijinul Austriei pentru planul autorităţilor germane vizând un plafon mai mare pentru ajutoarele de stat. Bluemel se luptă de mai multe luni cu executivul comunitar pentru a majora limitele pentru ajutoarele de stat. Austria a cerut de un plafon de cinci milioane de euro în ceea ce priveşte ajutoarele pentru costurile fixe ale companiilor.