Vestea momentului la nivel național. În cursul zilei de vineri, o nouă lege a primit undă verde. Actul normativ modifică legea energiei electrice și a gazelor naturale și totodată stabilește și alte câteva detalii.

Mai exact, actul normativ prevede rambursarea contravalorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului la gaze naturale și energie în cel mult cinci ani de zile. Este vorba despre legea 248/2022, care se aplică începând de astăzi.

Actul normativ stabilește astfel un termen concret pentru obligația operatorului de distribuţie a curentului electric. Acesta este nevoit să ramburseze clienților săi finali costurile pentru lucrările de proiectare și de execuție a branșamentului. În ceea ce privește sumele, este vorba despre ”o valoare medie a unui branşament, în cazul în care ei sunt cei ce au suportat aceste costuri”, arată actul normativ.

Românii își vor primi banii înapoi în maxim cinci ani de zile

Legea mai arată și că termenul la care banii trebuie primiți înapoi este de cinci ani de zile. În același timp, actul normativ mai precizează și că, pe lângă clienții casnici și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și instituțiile publice vor putea beneficia de rambursarea sumelor cheltuite pentru racordarea la rețeaua de joasă tensiune.

„Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE”, mai scrie în lege.

Referitor la valorile medii utilizate de operatorul de distribuție pentru rambursarea solicitanților clienți casnici a contravalorii lucrărilor de proiectare și execuție a unui branșament, acestea sunt stabilite de Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 23/2022.

Ce sume urmează să fie rambursate clienților?

Sumele variază între 1.300 de lei și 2.060 de lei, în funcție de branșament. Astfel, pentru branșamentul  monofazat aerian, suma se ridică la 1.340, în timp ce pentru branșamentul monofazat subteran din LEA sau branșament monofazat mixt (aerian + subteran), este vorba despre 2.060 lei.

Pentru branșament monofazat subteran din firidă, este vorba despre suma de 1.820, pentru branșament trifazat aerian 1.460 lei, pentru branșament trifazat subteran din LEA sau branșament trifazat mixt, 2.430 de lei, iar cel mai scump este branșament trifazat subteran din firidă de 2.060 lei.

Menționăm faptul că această lege vine după ce anterior, acum doi ani de zile, un alt act normativ a stabilit că toți clienții casnici ce doresc să se racordeze la rețeaua de energie electrică sau gaze naturale pot face asta în mod gratuit.

Astfel, cei care au suportat costurile pentru branșare din buzunarul propriu urmau să fie și ei despăgubiți de către operatorul de distribuție, însă nu a fost dat niciun termen clar în acest sens. Acum însă, lucrurile sunt mult mai clare, iar cei aflați într-o astfel de situație vor fi despăgubiți.