Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, miercuri, Comisia Europeană a aprobat schema României de 7,4 milioane de euro (aproximativ 35,7 milioane de lei) pentru sprijinirea companiilor active în sectorul creşterii bovinelor.

Acest ajutor vine în contextul în care acest sector a fost unul grav afectat de pandemia de coronavirus (Covid-19).

Astfel, potrivit sursei citate, schema a fost aprobată în conformitate cu Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor, iar conform schemei, sprijinul public va fi furnizat sub formă de subvenţii directe.

Ajutor pentru companiile care cresc bovine

În ceea ce privește obiectivul schemei, acesta îl reprezintă ajutarea companiilor active în sectorul creşterii bovinelor în vederea rezolvării necesităţilor lor de lichiditate şi continuării activităţilor lor, pentru a asigura în final produsele alimentare şi materiile prime furajere necesare pentru industria alimentară şi pentru menţinerea locurilor de muncă.

Numărul beneficiarilor este destul de mare. Potrivit sursei citate, de această schemă ar urma să beneficieze peste 1.000 de companii active în sectorul creşterii bovinelor.

Totodată, Comisia Europeană apreciază că schema României este în conformitate cu condiţiile din Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor, subvenţiile nu depăşesc 100.000 de euro per beneficiar, fiind furnizate prin Cadrul temporar pentru companii care desfăşoară activităţi în producţia primară de produse agricole, iar sprijinul poate fi acordat până la 31 decembrie 2020.

De asemenea, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave din economia unui stat membre, în linie cu Articolul 107(3)(b) TFEU şi condiţiile din Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor.

Pe această bază, Executivul comunitar aprobă măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat. Legat de versiunea neconfidențială a deciziei, aceasta urmează să fie publicată cu numărul de caz SA.58453 în Registrul ajutoarelor de stat pe site-ul internet al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.