Guvernul Orban a dar drumul unui program extrem de ambițios. Mii de români ar putea beneficia de el. Este vorba despre un program prin care copiii cu probleme în familie pot fi ajutați de către autorități cu bani.

Se dau bani de la stat

„Instituțiile interesate să intre în programul pilot destinat sprijinirii copiilor cu părinți plecați în străinătate, lansat recent de Guvernul PNL, pot depune cererile de finanțare până pe data de 25 mai 2020.

România trece de mulți ani printr-un fenomen îngrijorător, milioane de români părăsind țara în căutarea unui trai mai bun. Costurile unui astfel de fenomen nu sunt doar economice, ci și sociale, cele mai recente date oficiale, de la sfârșitul anului 2019, arătând că peste 85.000 de copii au părinți plecați la muncă în străinătate. Numai în județul Bihor, pe care-l reprezint în Parlament, numărul copiilor lăsați acasă de părinți se apropie de 2.000, dintre care aproximativ 750 în Oradea.

După cum vedem, programul inițiat de Guvern a devenit o necesitate pentru că zeci de mii de copii rămân în țară în grija bunicilor sau altor rude, așteptând în fiecare zi ca părinții lor să se întoarcă acasă.

În aceste condiții, pentru controlul problemelor cu care se confruntă copiii, sprijinul constă într-un complex de măsuri care vizează: consiliere psihologică și consiliere vocațională, prevenirea abandonului școlar prin programe de tip after-school, masă la școală sau asigurarea de rechizite și materiale educative.

Programul va fi implementat prin finanțarea proiectelor depuse în acest scop de instituții guvernamentale și non-guvernamentale cu atribuții în domeniul incluziunii sociale, furnizori de servicii de consiliere școlară, instituții de cult, asociații religioase și școli publice și private din rețeaua școlară din România.

Fac un apel către toate aceste instituții să depună cereri de finanțare până la termenul de 25 mai 2020, astfel încât cele 30 de milioane de euro destinate acestui program pilot să poată fi folosite, în primă fază, pentru o parte din copiii români aflați în dificultate în țară. Copiii rămași acasă nu au lipsuri doar de natură materială, ci au mari probleme educative și psihologice, lipsa părinților afectând viața acestora.

De aceea, Guvernul PNL și-a luat angajamentul ca în următorul exercițiu financiar să fie folosite fonduri europene pentru toți copiii români ai căror părinți muncesc în străinătate”, se arată într-un comunicat de presă al parlamentarului liberal, Florica Cherecheș.