Muncitorii din Sri Lanka primesc salarii de 4.o00 de lei în România

În fiecare an, crește numărul muncitorilor din Sri Lanka, veniți să lucreze în România, iar unii dintre ei câștigă salarii mai mari decât angajații români. Oamenii au venit în țara noastră pentru că, aici, primesc un salariu mult mai mare, fiind dispuși chiar să învețe limba română.

„Cred că România e cea mai bună. Iau 4.000 de lei salariu, am masa şi cazarea asigurate. Îmi place”, a declarat un muncitor din Sri Lanka, stabilit de cinci ani în România, care lucrează în industria alimentară, pentru Observator.

Potrivit sursei citate anterior, angajatorii români caută muncitorii din Sri Lanka pentru că sunt mai harnici decât românii și foarte serioși.

„Sunt plătiți mai bine decât românii pentru că muncesc mai mult decât românii. Ei sunt mult mai disponibili decât românii. Sunt străini care dacă legea ar permite, ar munci 25 de ore pe zi”, a explicat un director HR.

În 2018, erau doar 7.000 de muncitori din Sri Lanka în țara noastră, dar în 2022 s-au strâns 100.000.

Românii sunt dispuși să aibă mai multe locuri de muncă pentru a avea mai mulți bani

Potrivit unui studiu realizat de eJobs, românii sunt tot mai hotărâți să își suplimenteze veniturile. De aceea, căutările pentru job-urile de weekend au crescut cu 200%, iar căutările pentru job-urile part-time au crescut cu peste 50% de la începutul anului.

După ce, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru joburile part-time au scăzut ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie, în 2023 pare că românii reîncep să se uite către această variantă de a-și suplimenta veniturile, peste 450.000 de aplicări fiind înregistrate de la începutul anului și până acum pentru acest tip de joburi. Lor li s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based. Ambele cumulează aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.

„Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanțial crescut în căutările făcute de candidați pe cuvintele cheie „part time” și ”locuri de muncă de weekend”. Dacă pentru primele avem o creștere de peste 50% față de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%.

Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulți români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieții, motiv pentru care caută variante prin care să câștige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunță, totodată, o avalanșă de aplicări pe locurile de muncă part time sau pe cele project based în perioada care urmează”, menționează Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Jumătate dintre cele peste 450.000 de aplicări înregistrate anul acesta pentru joburi cu jumătate de normă au venit din partea candidaților cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care fie încă nu câștigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră și, pentru o perioadă, vor să încerce și altceva.

Numărul de aplicări scade drastic în cazul candidaților care au peste 36 de ani și care aleg, mai degrabă, să aștepte până când vor găsi un job mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite simultan.