Mai exact, elevii înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar ar putea beneficia de tichete speciale destinate exclusiv achiziției de cărți.

Inițiativa aparține deputatului liberal Ovidiu Raețchi. Acesta a depus vineri, la Camera Deputaților, o inițiativă legislativă privind instituirea și reglementarea modalității de acordare a „Voucherelor de lectură”, bilete de valoare ce pot fi folosite doar pentru achiziția de cărți atât în librării, cât și în magazinele on-line.

Conform expunerii de motive: „un carnet de vouchere cu frecvență lunară pe care elevii înmatriculați în învățământul preuniversitar să le utilizeze pentru achiziția de carte poate facilita, pe lângă deprinderea unor abilități de cogniție, și crearea unui instrument de alfabetizare financiară. Administrarea voucherelor de lectură poate genera un exercițiu mai amplu de administrare a veniturilor și planificare și prioritizare a cheltuielilor.”

Vor primi 20 de lei pe lună

Potrivit proiectului de lege, voucherele de lectură sunt emise pe suport de hârtie sau în format digital de către unitățile școlare acreditate de Ministerul Educației, iar valoarea nominală a unui voucher lunar este de 20 de lei, termenul de valabilitate al acestuia fiind de 4 luni.

Operatorii economici care vor accepta și procesa voucherele de lectură ar trebui să depună o cerere Ministerului Educației și Cercetării pentru eliberarea „certificatului pentru primirea voucherului de lectură” în care să menționeze: cifra de afaceri lunară din vânzarea de carte, cifra de afaceri lunară totală a punctului de lucru, pentru fiecare dintre ultimele trei luni încheiate și numărul de titluri diferite de carte care sunt expuse la data completării cererii.