Ministerul Apărării Naţionale (MApN) intenționează să cumpere raţii individuale de luptă pentru militari. Ministerul este dispus să plătească aproape 70 de milioane de lei, prin Unitatea Militara 01020 din Dej.

Totodată, Unitatea Militară 01836, a Forţelor Aeriene Române, se pregătește să cumpere până la 90.000 de raţii individuale de luptă.

Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere rații individuale de luptă, în valoare de 66.387.160,62 de lei.

Procedura de achiziție a fost lansată, joi, 12 mai. Ofertele sunt așteptate până pe 31 august.

De asemenea, Forţele Aeriene Române vor să cumpere 90.000 de raţii individuale de luptă la standarde NATO, lansând altă procedură de licitaţie deschisă, prin Unitatea Militara 01836.

Mâncarea unui militar costă 200 de lei pe zi

Mâncarea zilnică a unui militar conţine peste 5.000 de calorii şi costă în jur de 200 de lei, fără TVA.

Ministerul Apărării Naţionale intenționează să cumpere, prin Unitatea Militară 01836, până la 90.000 de raţii individuale de luptă pentru militarii din Forţele Aeriene Române.

Valoarea totală este estimată la 20.000.000 de lei, plus TVA.

În documentele licitaţiei se explică ce trebuie să conţină alimentele pentru militari.

„Raţiile individuale de luptă pentru personalul care execută misiuni de luptă vor fi livrate fără apă minerală sau comprimate pentru dezinfectarea apei. În cadrul propunerii tehnice ofertantul va depune minim 3 meniuri (variante) pentru raţiile individuale de luptă”, se arată în documente, relatează știridiaspora.ro

Militarii au hrană de 200 de lei/zi, iar pacienții, 22 de lei/zi

În timp ce MApN vrea să le ofere militarilor hrană în valoare de 200 de lei pe zi, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 12 mai, legea potrivit căreia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice va fi de 22 lei/zi de spitalizare.

Potrivit legii cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei.

Ce prevede legea?

“Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, se arată în textul de lege.

Totodată, potrivit legii, “cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”.