Profesorii vor beneficia de prima didactică

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu sindicaliștii, că se vor căuta soluții pentru eliminarea inechităților privind salariile directorilor. Potrivit oficialului, luna aceasta, se va acorda prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei pentru cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar. Se va acorda, totodată, și prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei.

”Se încheie prima zi din săptămână. Cel mai important moment de astăzi – întâlnirea de la Guvern cu reprezentanţii sindicatelor, în care am reconfirmat, împreună cu membrii Executivului, angajamentele luate: în această lună se vor acorda prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei pentru cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei”, a scris aceasta pe Facebook.

Ligia Deca a adăugat că va face ”tot posibilul pentru îndreptarea inechităţilor în salarizarea directorilor”.

”Am stabilit astăzi că vom relua, la Ministerul Educaţiei, discuţiile cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a identifica împreună mijloacele concrete în vederea rezolvării cât mai rapide a acestei inechităţi. De asemenea, voi face tot ceea ce ţine de mine pentru ca angajamentele privind creşterea salariilor în învăţământ să fie respectate”, a conchis aceasta.

Marcel Ciolacu, discuție cu sindicatele din educație

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a avut luni o discuţie cu sindicatele din educaţie. Aceștia au vorbit, printre altele, despre programele de susţinere a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, derularea investiţiilor în educaţie şi eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ.

Din dispoziția șefului Executivului, începând de mâine, Ministerul Educaţiei şi sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluţiilor tehnice, a anunţat Guvernul.

Acest mecanism de lucru va fi, ulterior, extins cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Finanţelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechităţile salariale din educaţie.

Ce este prima de carieră didactică?

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Banii pot fi folosiți pentru plata „participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.”

Banii trebuie folosiți în anul școlar 2023-2024. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.