Vestea momentului pentru România! SUA tocmai a făcut primul pas

Cetățenii din țările care sunt incluse în programul de renunțare la obligativitatea vizelor waiver se pot deplasa în SUA fără viză, pentru o ședere de până la 90 de zile, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România. Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului, punctând că acest program oferă beneficii economice și de securitate semnificative.

Ce altă țară a fost inclusă în programul respectiv?

Amintim că, în luna septembrie, SUA au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize. În acest context, directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a explicat că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia americană.

„De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow.

Mai mult, în ziua de 20 septembrie, premierul Andrej Plenkovic a anunţat că ţara sa va fi inclusă în programul Visa Waiver.

„Suntem pe cale să desființăm vizele SUA pentru cetățenii croați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele câteva zile. Lucrăm la asta de mult timp. Cred că în cele din urmă acest obstacol, care a încetinit fluxurile comerciale și de investiții cu SUA, va fi depășit”, a declarat Andrej Plenkovic.

Secretarul de stat american, Anthony Blinken saluta, la începutul lunii august, „progresul imens” al Croaţiei şi spune că a nominalizat această ţară pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei.

„Astăzi, am nominalizat Croația pentru a se alătura Programului de eliminare a vizei. Acest pas către un regim fără vize semnifică progresul imens al Croației în îndeplinirea standardelor stricte pentru țările participante. Sperăm să avem o relație și mai puternică între SUA și Croația”, era mesajul de atunci al lui Blinken.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii „şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver”.

40 de ţări se află în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor

Totodată, în momentul de față, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări. Trebuie menționat că, pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, conform unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.