Mai mult de 40.000 de spanioli și-au părăsit țara în prima jumătate a acestui an, conform statisticilor oficiale preluate de Business Insider.
Dacă cifra de 40.000 nu este una chiar atât de mare dacă o raportăm la nivelul populației, îngrijorător este faptul că numărul spaniolilor care pleacă a crescut cu 44,2% față de ceeași perioadă a anului trecut și este aproape dublu față de perioada similară din 2010 și 2009.

Business Insider citează un pasaj emblematic pentru acest fenomen, extras din publicația spaniolă El Pais: "Dacă bogăția unei țări sunt locuitorii săi, atunci putem spune că ne pierdem bogăția".

Rata șomajului în rândul tinerilor spanioli a ajuns la înfiorătoarea cifră de 51%, în timp ce șomajul a trecut bine de 20%.
În schimbul ajutorului pentru bănci şi a termenului pentru reducerea deficitului public, Madridul va majora TVA-ul, îi va obliga pe funcţionarii publici să lucreze mai mult, dar fără să primească ceva în plus, şi va reduce salariile bancherilor.
Șomerii emigrează în Norvegia

În Andaluzia, un pensionar norvegian a decis să-i ajute pe şomerii spanioli care vor să emigreze dându-le lecţii de norvegiană. După patru săptămâni de cursuri, ei se vor descurca în această limbă şi vor putea să-şi caute de lucru în Norvegia, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.

Cursurile de norvegiană au fost iniţate în luna octombrie, anul trecut, la San Pedro de Alcantara, la periferia oraşului Marbella (Andaluzia). Este o clasă pentru un număr limitat de elevi, 25, destinată numai celor care sunt în şomaj de multă vreme. Provincia Malaga din Andaluzia a fost grav afectată de criză. Cursurile sunt gratuite şi aici vin oameni din întreaga Spanie, de la muncitori la secretare. Durata cursurilor este de 30 de ore, iar ele sunt predate de Lasse Mejlænder, un norvegian de 71 de ani, care s-a hotărât să-şi ocupe timpul ajutându-i pe cei care suferă din cauza crizei.
‘Am spus din 2008 că şomajul va exploda în Spania. Actuala situaţie mă întristează. În ţara mea sunt 150.000 de locuri de muncă disponibile. Se recrutează în toate sectoarele: se construiesc drumuri, se fac forări petroliere, se produce somon. Este nevoie de mână de lucru calificată’, spune acesta.

Alfredo Escobar, 29 de ani, unul din elevii care învaţă norvegiana, are pe masă dicţionare, fişe de gramatică, mai multe ghiduri turistice despre Norvegia. Vine la aceste cursuri intensive de trei ori pe săptămână. Vrea să emigreze în nord, sperând să-şi găsească un loc de muncă. ‘În Norvegia, sunt multe oportunităţi, explică Alfredo Escobar. Aici, în Spania, caut de 16 luni un loc de muncă, un post de şofer care face şi livrări, dar în zadar. Din cauza crizei, întreprinderile nu mai angajează’.

Cursul cuprinde şi informaţii despre istoria, economia, populaţia Norvegiei, unde se află 18.000 de resortisanţi spanioli. ‘Le predau noţiuni elementare, zilele săptămânii, lunile, cifrele; învaţă să completeze formulare administrative sau să redacteze un CV în norvegiană. Înainte de a pleca, trebuie să stăpânească bine elementele fundamentale ale limbii. Cum s-ar descurca la casa unui supermarket sau la volanul unui autobuz dacă nu ştiu limba?’, precizează Lasse Mejlænder.

Cursurile se desfăşoară într-o sală din sediul filialei locale a Partidului Socialist spaniol. Elevii sunt foarte studioşi. În cele patru săptămâni, ei trebuie să înveţe să se descurce şi la scris şi la oral. Se poartă ca nişte elevi de şcoală generală, ridică mâna când vor să răspundă, iau notiţe, ies în faţa clasei să spună lecţia.

‘Nu m-am mai dus la şcoală de când aveam 14 ani. Este greu să te apuci din nou, dar nu am altă alegere. Este singura mea speranţă să scap de aici’, spune unul din elevi, Francisco Castillo, 53 de ani, fost şef de şantier. Nu mai are de muncă de trei ani şi vede în Norvegia un nou Eldorado. ‘Să lucrez acolo e ca şi cum aş câştiga la loterie, spune acesta. Salariile sunt de două ori mai mari decât în Spania, este de lucru în construcţii şi calitatea vieţii este bună’. Şi partenera lui s-a hotărât să plece de teamă că Spania va ajunge în situaţia Greciei. ‘Mulţi tineri spanioli pleacă în afară ca să-şi caute de lucru. Din cauza crizei, situaţia s-a înrăutăţit, deoarece acum chiar şi părinţii sunt obligaţi să-şi părăsească ţara’, spune Maria Gonzalez.

La tablă, candidaţii la exil fac exerciţii de pronunţie, fără să ştie că în fundul clasei un bărbat îi urmăreşte cu atenţie. Director al unei societăţi de recrutare din Oslo, Svein Kristoffersen a venit special în Spania ca să facă angajări. ‘Norvegia nu are suficientă mână de lucru, din cauza lipsei de formare în anumite profesii, mai ales în construcţii. Trebuie deci să căutăm în afară muncitori calificaţi. Spaniolii sunt recunoscuţi drept buni muncitori’, explică acesta.

La sfârşitul cursului, mai mulţi elevi îi vor da un CV şi o scrisoare de motivaţie. Francisco, şeful de şantier, este plin de speranţă. ‘Dacă voi fi selectat şi voi avea un contract, plec imediat, spune el. La urma urmei, asta e singura speranţă’. De când au început cursurile, circa zece elevi şi-au încercat norocul în Norvegia.