Duminică, 18 decembrie, a avut loc o manifestație în formă de protest, în fața biroului Cancelarului austriac Karl Nehammer, din Viena, în urma votului negativ dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen din data de 8 decembrie.

Se cere demisia Cancelarului austriac Karl Nehammer. Au fost proteste la Viena

La manifestație au participat în jur de 200 de români, familii mixte, dar și câțiva austrieci, nemulțumiți de atitudinea cancelarului față de poporul român. Astfel, românii din Austria i-au transmis un mesaj clar de nemulțumire premierului austriac Karl Nehammer, arătând că sunt prezenți în Austria, că acolo lucrează, acolo își plătesc taxele (unii dintre ei de mai mult de 45 de ani) și contribuie împreună cu poporul austriac la prosperitatea țării.

Mai mult, datorită bunelor relații dintre cele două popoare, datorită miliardelor de euro care ies din România prin firmele austriece, datorită lemnului cărat în Austria ani de zile, datorită comunității de români atât de bine integrată, cât și a multor altor motive, votul favorabil pentru intrarea României in spatiul Schengen, este o normalitate, nu o cerere din partea noastră, iar dacă nu puteți să exprimați corect acest lucru, trebuie să plecați acasă. Acesta a fost mesajul unanim transmis de manifestanții din fața cancelariei, scandându-se “rücktritt, rücktritt – demisia, demisia“.

La sfârșitul protestului organizatorii au redactat o scrisoare către Cancelarul Karl Nehammer în care s-a cerut reevaluarea urgentă a poziției lui.

“Este poate pentru prima dată când românii din țară s-au unit cu cei din diaspora, într-un glas, pentru binele poporului român. În țările europene locuiește o comunitate însemnată de români, iar ceea ce s-a întâmplat ieri la Viena ar trebui să fie un semnal clar și pentru alte țări care ar cocheta cu votul negativ împotriva intrării României în spațiul Schengen” a transmis Daniel Tecu, președinte FADERE – Federația asociațiilor de români din Europa.

Scrisoare deschisă adresată cancelarului Austriei

Prezentăm mai jos textul integral al scrisorii deschise adresate Cancelarului Austriei, Karl Nehammer:

„Scrisoare deschisă:

Domnului Cancelar al Austriei KARL NEHAMMER

Spre știință:

Doamnei Președinte al Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen Doamnei Președinte al Parlamentului European Roberta Metsola Domnului Președinte al Consiliului European Charles Michel

Prin votul dumneavoastră negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, ați  jignit nu numai cei 21 milioane de români din țară dar si pe cei peste 150 000 de români  care locuiesc legal in Austria contribuind la prosperitatea țării dumneavoastră. S-ar putea  ca calculele dumneavoastră conform căroroa un astfel de vot v-ar aduce o mână de  voturi la alegerile din landul, să fie greșite ținând cont de faptul că ați supărat profund si  pe cei 50 000 de români de origine, care au cetățenie austriacă, și pe familiile lor.

Aderarea României la spațiul Schengen nu este un moft, ci un răspuns firesc la  așteptarea întregii societăți românești, societate care s-a implicat profund în pregătirea  intrării. România poate proteja frontierele spațiului Schengen și deja o face, protejând  frontierele externe ale Uniunii Europene.

Administrarea situației refugiaților din Ucraina, când peste 3 milioane de ucraineni au  trecut prin România sau au rămas în ea, echiparea frontierelor, cu noi instalații și creșterea  numărului de personal la punctelor de frontieră cu Ucraina, pentru a face față valului de  refugiați este încă o dovadă de profesionalism din partea autorităților române. Este total nepotrivită ideea pe care dumneavoastră o lansați că ar fi o legătură de  cauzalitate între aderarea României la Schengen și creșterea presiunii migrației ilegale în  Austria.

Cifrele pe care dumneavoastră le vehiculați sunt doar rezultatul unui sondaj. Numărul  emigranților nedoriți care încearcă forțarea granițelor României în timpul unui an fiind  mai mic decât cifra emigranților care pătrund în Europa într-o singură zi “bună“ prin  Spania sau Italia.

Am regretat profund cum o relație diplomatică sănătoasă istorică, cât și o susținere  tradițională valabila de mai mult de un deceniu pentru aderarea noastră la spațiul  Schengen a fost spulberată în doar câteva zile. Vă cerem să revizuiți cu atenție poziția dumneavoastră și să cereți Comisiei Europene,  un nou consiliu JAE unde votul dumneavoastră să readucă relația celor două state pe un  făgaș sănătos și normal”, se arată în scrisoarea deschisă adresată șefului Guvernului austriac.

Vedeți în rândurile de mai jos și scrisoarea deschisă adresată cancelarului Austriei, după veto-ul dat de Viena României privind aderarea la Schengen

2212 Scrisoare deschisa