"Este decizia voastră pe cine alegeți, însă noi, germanii, suntem cei care vă umplem bancomatele cu euro, așa că aveți grijă pe cine alegeți. Dacă alegeți să nu vă respectați promisiunile, nu veți mai primi niciun ban din Germania", este ideea centrală a scrisorii publicate de un cotidian de orientare de centru-dreapta, fapt ce lasă ușor să se înțeleagă pe cine ar trebui să voteze grecii.

Dincolo de scrisoarea deschisă, lucrurile nu par departe de adevăr: Dacă Grecia decide astăzi să meargă pe mâna stângii radicale, care a promis că va renunța la memorandumul semnat între Atena şi creditori, atunci nici Germania, nici FMI, nici altă instituție financiară internațională nu va mai sprijini Grecia.

Un pic de optimism

Potrivit ultimelor sondaje oficiale apărute în urmă cu 15 zile, cele două partide sunt egale în preferinţele alegătorilor. Sondaje neoficiale anticipau joi o victorie a dreptei cu un avans de 10 % în primul tur.

Alegătorii greci au fost avertizaţi – mai mult sau mai puţin direct de numeroşi responsabili europeni – asupra rezultatului votului lor.

Renunţând la neutralitatea afişată până acum, cancelarul german Angela Merkel a estimat sâmbătă ‘important’ ca grecii să aleagă duminică o majoritate care să respecte angajamentele ţării în domeniul austerităţii. Mai pe scurt, Merkel le-a sugerta grecilor să voteze cu Noua Democraţie (de dreapta), care garantează menţinerea Greciei în zona euro.