Vești încurajatoare în plină criză. Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann a vorbit despre situația actuală de pe piața energiei, prezentând totodată și un set de soluții.

Acesta a apreciat luni drept legitimă majorarea, provizorie, a taxelor pentru companiile energetice pentru a finanţa măsurile de sprijinire a consumatorilor, loviţi din plin de creşterea preţurilor, care s-a accelerat din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP.

El a precizat că este posibil ca nivelul impozitării în acest sector să fie majorat, el făcând referire și la ceea ce s-a întâmplat în Italia sau România.

„Pe termen scurt, este posibil să majorăm nivelul impozitării în acest sector şi să reorientăm parte din venituri spre măsurile destinare amortizării impactului creşterii preţurilor asupra consumatorilor. Acest lucru a fost făcut în Italia şi România şi încurajăm guvernele să ia în vedere, în mod serios, acest lucru”, având în vedere profiturile realizate de marile companii energetice”, a declarat Mathias Cormann la un forum economic organizat la Madrid.

De ce au crescut prețurile la energie?

Menționăm faptul că precizările oficialului vin în contextul în care, în ultimele luni, preţurile la energie au crescut considerabil, din cauza cererii puternice apărute odată cu relansarea activităţii economice după pandemia de coronavirus.

Menționăm că această situație s-a accelerat puternic după declanşarea războiului din Ucraina, la data de 24 februarie, în special în Uniunea Europeană. În acest context, majoritate statelor europene au introdus măsuri destinate să limiteze impactul creşterii facturilor asupra gospodăriilor şi companiilor.

Aceste măsuri au, însă, un cost important asupra finanţelor publice, în special în ţările care au deja o povară mare a datoriei publice. Un exemplu este situația din Franța, unde, conform calculelor făcute de către Guvern, costul măsurilor destinate sprijinirii populaţiei în contextul exploziei preţurilor la energie se ridică undeva la 22 de miliarde de euro, fără a include aici o măsură care va intra în vigoare de la 1 aprilie şi care prevede rambursarea a 15 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant achiziţionat de la benzinărie.

Ce măsuri a luat Spania?

De cealaltă parte, în Spania, costul ajutoarelor pentru anul 2022 este evaluat undeva între 10 şi 12 miliarde de euro. Astfel, pentru a finanţa aceste măsuri, mai multe ţări, precum Italia, au anunţat că au în vedere o suprataxare a profiturilor realizate de producătorii de energie ca urmare a majorării preţurilor pe piaţă.

Încă din toamna anului trecut, în Spania, Guvernul a anunţat o astfel de măsură, dar în cele din urmă şi-a revizuit ambiţiile în faţa criticilor exprimate de marile companii energetice.

Pe lângă măsurile pe termen scurt, secretarul general al OCDE a mai apreciat că este nevoie de „accelerarea eforturilor pentru a asigura securitatea ofertei de energie”, în special în UE care este foarte dependentă de gazele naturale şi petrolul din Rusia. El susține că la mijloc ar fi vorba despre o problemă structurală.

„În mod clar, este vorba de o problemă structurală”, a insistat Mathias Cormann.