Institutul Național de Statistică (INS) vine cu precizări pentru recensământ. Pentru „locul nașterii” se ia în considerare locul de reședință al mamei în momentul în care a născut și nu localitatea unde se afla maternitatea.

Recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană privind recensămintele, pentru a se asigura comparabilitatea datelor statistice la nivelul Uniunii Europene, precizează Institutul Național de Statistică.

De aceea, chestionarul din România folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este „locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”.

Cum trebuie completat la „locul nașterii”?

„La <la locul nașterii: vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.

Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.

Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS.

Cum se face autorecenzarea?

Procesul de recensământ pentru populație și locuințe a început la data de 14 martie sub această nouă formă, online și se desfășoară până pe 15 mai. După această dată va avea loc intrarea recenzorilor în teren, la acele adrese unde nu s-a făcut autorecenzarea.

Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Potrivit unor date transmise de Institutul Național de Statistică (INS), în perioada 14 martie-10 aprilie peste 3 milioane de chestionare au fost completate, mai exact, 3.177.420 de chestionare online. În ceea ce privește zonele, cele mai multe, 275.714, au fost completate în București, 129.461 în Brașov și 125.880 în Cluj.

Pașii sunt foarte simpli, astfel încât cei care vor dori să facă acest lucru online nu vor avea probleme. Astfel, autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.

Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza.