"Părţile au convenit asupra unei încetări a focului complete în întreaga zonă tampon de-a lungul liniei de front. Acest acord va intra în vigoare pe 5 decembrie. De asemenea, armata ucraineană şi rebelii vor începe pe 6 decemrie să-şi retragă artileria grea din zonă", informează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Potrivit observatorilor OSCE, aceste decizii au fost luate luni, în cursul unor consultări.

La rândul lor, luptele intense pe aeroportul din Doneţk, în estul separatist prorus al Ucrainei, au fost oprite după o întâlnire între un general rus şi un general ucrainean, a anunţat luni seară armata ucraineană, citată de AFP.

"Luptele au încetat în jurul aeroportului, în urma negocierilor" între generalul ucrainean Volodimir Askarov şi generalul rus Aleksandr Lenţov, a declarat Statul Major al operaţiunii ucrainene în estul separatist, într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Locuitori din cartierele situate în zona aeroportului din Doneţk au declarat că tirurile au încetat în jurul orei 21.00, ora României.

Unul din liderii separatişti, Andrei Purghin, a declarat că negocierile "între militari" în legătură cu situaţia de pe aeroport erau în curs de desfăşurare şi "vor continua marţi la Doneţk cu OSCE în cadrul acordurilor de la Minsk".

Aeroportul de la Doneţk este unul dintre punctele fierbinţi din estul separatist prorus pe care îl dispută armata ucraineană şi rebelii în decursul mai multor luni.

Preşedintele american Barack Obama şi noul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk au cerut luni Rusiei să retragă trupele din estul Ucrainei, informează un comunicat oficial.

"Am exprimat amândoi preocupări privind criza din Ucraina şi suntem de acord că Rusia trebuie să retragă trupele din estul Ucrainei", a declarat Tusk.

"Uniunea Europeană şi Statele Unite continuă să colaboreze strâns, inclusiv pe tema sancţiunilor, dar şi pentru oferirea de asistenţă financiară Ucrainei", a adăugat noul preşedinte al Consiliului European.

Administraţia prooccidentală de la Kiev şi NATO au acuzat de multe ori Moscova că a trimis militari pentru susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Rusia dezminte categoric acest aspect.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi aproximativ 10.000 de răniţi începând din aprilie, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU.