Ministerul Finantelor a contractat aproape integral fondurile RICOP

Ministerul Finantelor Publice a contractat 86,28 milioane de euro prin programul RICOP al Uniunii Europene, reprezentand 99,9% din fondurile totale alocate Romaniei, se arata intr-un comunicat al ministerului. RICOP (Programul de Restructurare a Intreprinderilor si Reconversie Profesionala) este un program in cadrul Phare, prin care Uniunea Europeana doreste atenuarea impactului social determinat de restructurarea, privatizarea sau inchiderea intreprinderilor generatoare de pierderi. In luna iulie a anului trecut, Comisia Europeana a decis, pe baza gradului de indeplinire a conditionalitatilor, ca Romania va putea utiliza doar 86,28 milioane de euro din suma de 100 de milioane de euro alocata initial. Programul a inclus o componenta de lucrari publice in cadrul careia autoritatile locale au contractat, in luna iulie 2002, fonduri nerambursabile pentru finantarea unor proiecte in valoare totala de 22,7 milioane de euro. Contributia bugetelor locale a reprezentat aproximativ cinci milioane de euro.

Legislatia fiscala ar putea cunoaste o serie de modificari

Ministerul Finantelor Publice va propune Guvernului un proiect de ordonanta pentru modificarea anumitor prevederi ale legilor privind impozitul pe profit, taxa pe valoarea adaugata si produsele supuse accizelor. Astfel, in ceea ce priveste Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit, una din noile prevederi va permite firmelor sa aloce cheltuieli mai mari pentru sponsorizari, intrucat acestea vor fi deductibile in grad de 7%, fata de 5% in prezent. Astfel, firmele vor putea scadea din profitul impozabil, sub forma de cheltuieli de sponsorizare si mecenat, o cota maxima de 7% aplicata asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli. De asemenea, cheltuielile cu dobanzile vor fi deductibile in grad mai ridicat. In prezent, ele pot fi scazute integral din impozitul pe profit numai in cazul in care firmele au datorii suficient de mici incat gradul de indatorare a capitalului firmei sa fie mai mic decat unu.
    
LukOil va livra SNP Petrom o cantitate de 210.000 de tone de titei

LukOil International Trading&Supply Company (Litasco) – Elvetia va livra SNP Petrom o cantitate de 210.000 tone de titei, in urma castigarii, marti, a trei licitatii de achizitie derulate de SNP prin intermediul Bursei Romane de Marfuri (BRM). Cantitatea contractata va fi livrata in perioada 30 ianuarie-17 februarie si reprezinta necesarul de functionare, in luna februarie, a celor doua rafinarii ale societatii, Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti. Livrarile se vor efectua in trei loturi de cate 70.000 de tone de titei. Firmele care au participat la licitatie au fost Vitol Elvetia, Glencore Marea Britanie, Kronos Elvetia si Elf Trading, membra a grupului petrolier francez TotalFinaElf.

Un pachet de actiuni RomTelecom va fi cotat la Bursa din Bucuresti, in 2004

Un pachet de actiuni al operatorului de telecomunicatii RomTelecom va fi listat, la mijlocul anului 2004, la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat presedintele OTE International, George Skarpelis, fara a preciza numarul actiunilor care vor fi tranzactionate pe piata de capital. „Clauzele acordului, pe care speram sa-l semnam saptamina viitoare, prevad ca statul roman are posibilitatea de a-si valorifica prin bursa, incepind cu anul 2004, actiunile detinute la RomTelecom”, a adaugat Skarpelis. Dupa semnarea contractului, vor fi date publicitatii detalii suplimentare, respectiv strategia companiei si noua echipa manageriala. Totodata, presedintele OTE International a estimat ca RomTelecom ar putea deveni profitabil peste doi ani, cu conditia ca rata anuala de crestere a profitului operational inainte de cheltuielile cu amortizarea (EBITDA) la nivelul intregului grup sa se mentina in jurul valorii de 42%, neluand in calcul si costurile legate de activitatea Cosmorom.