Un medic celebru, Larry Brilliant, care a ajutat la eradicarea vărsatului de vânt şi s-a implicat în lupta contra poliomielitei, pictează un tablou foarte sumbru când vine vorba despre efectele COVID-19 asupra umanităţii.

Are potenţial să infecteze un miliard de oameni

În 2006, într-un discurs susţinut la TED Talk, Larry Briliiant explica ce înseamnă o pandemie. Medicul spune acum că pandemia de coronavirus ar putea infecta mult mai mulţi oameni decât descria el în urmă cu 14 ani.

„Cred că are potenţial să infecteze un miliard de oameni. Sunt optimist, pentru că e un virus particular, care are o rată de morţi relativ mică, în comparaţie cu variola sau altele, rata mortalităţii este mai mică decât în alte cazuri. Dar în termeni de perturbare, este aşa cum mă temeam.

Sunt absolut convins că vom avea un antiviral care funcţionează, dar va dura o perioadă până când vom afla care sunt bune şi care nu. Vorbesc mereu despre un vaccin, dar e posibil şi sunt optimist că vom găsi un antiviral care nu doar că vindecă, ci şi previne”, a declarat medicul pentru radioul naţional american, scrie antena3.ro.

Am vrut să rearanjăm sentimentele oameniilor

Medicul epidemiolog american, acum în vârstă de 75 de ani, a oferit asistenţă pentru filmul Contagion, dar spune că pandemia de cononavirus nu este la fel de înfricoşătoare ca cea din film.

„Virusul ficţional din film este mult mai rău. Am făcut acel film ca să luptăm cu sentimentul oamenilor care se gândeau că o pandemie nu e atât de dificilă, după ce au văzut cum e gripa porcină. Am vrut să rearanjăm sentimentele oameniilor, să înţeleagă ce e o pandemie reală”, a explicat Larry Brilliant.