Speriați de epidemia de coronavirus la nivel global, oamenii încearcă să găsească informații din toate sursele posibile. Confruntați cu o situație cu care nu au mai avut până acum de-a-face, cel puțin la această scară, ei caută să afle la ce ar trebui să se aștepte inclusiv în surse care nu țin de canalele de știri.

Astfel, un film realizat acum nu mai puțin de nouă ani a ajuns, în contextul epidemiei de coronavirus, să fie astăzi unul dintre cele mai urmărite și căutate pe internet.

Filmul unei pandemii

Este vorba despre ”Contagion: Pericol nevăzut” al lui Steven Soderbergh, lansat în 2011, un film american, thriller de acțiune medicală.

Filmul prezintă apariția și extinderea unei pandemii mondiale. Nu este deci întâmplător că stârnește în ultima vreme un interes uriaș, oamenilor speriați de epidemia de coronavirus, care, așa cum a anunțat deja Organizația Mondială a Sănătății, are șanse mari să se transforme într-o pandemie fără precedent.

Acțiunea filmului prezintă scenariul unei epidemii ce se răspândește rapid, venind cu detalii științifice, dar încercând să anticipeze și reacția publicului într-o astfel de situație.

Partea de panică este descrisă în detaliu, iar unul din personajele principale este adeptul teoriei conspirației, conform căreia cineva are de profitat de pe urma răspândirii virusului ucigaș.

Asemănări și deosebiri

Există totuși diferențe între scenariul filmului și epidemia de coronavirus, virusul prezentat în pelicula lui Soderbergh având un potențial mult mai letal decât cel originar din China, cu care se confruntă azi omenirea.

Există însă și multe asemănări, mai ales în ceea ce privește zvonistica și știrile false care se propagă în astfel de situații de criză.

Distribuția filmului include mai mulți actori de top, precum Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne sau Marion Cotillard.

Iar interesul pentru ”Contagion” a început să crească în luna ianuarie, după ce coronavirusul a început să se extindă în afara granițelor Chinei.

Luna trecută, filmul a fost a doua cea mai vizionată producție a Warner Bros în 2020.