Scandalul puilor vopsiți continuă

Scandalul puilor vopsiți nu se mai oprește! Pe TikTok au apărut imagini care arată cum sunt vopsiți puii într-o fabrică. Videoclipul a făcut furori printre oameni și a enervat o mulțime de persoane. În prezent, oamenii cred că industria alimentară îi înșală, vându-le pui vopsiți pe care îi prezintă ca fiind „bio”.

„Apă bio!!!Chimicale la greu!!” / „Prea bun prea că la tara.” / „Alta culoare nu aveti? As dori cu dungi ca zebra!” / „Acolo e apa cu condimente, turmeric și curry la greu, și uite asa au crescut cu porumb.” / „Pui de ferma, ferma este zeama aia.” au scris oamenii în secțiunea de comentarii.

@tips_th1138♬ nhạc nền – King Tips

De unde a pornit totul?

Scandalul puilor vopsiți a început în martie 2024, când președintelui ANPC, Horia Constantinescu, a informat oamenii că unii pui sunt vopsiți prin intermediul hrănirii. Vopseaua pătrunde în carnea lor și nu poate fi îndepărtată prin spălare. Chiar și ouăle își schimbă culoarea atunci când păsările sunt hrănite cu mâncare amestecată cu avizantul Yellow 20 HS. Aceste practici constituie o amenințare la adresa sănătății publice, a zis el.

Horia Constantinescu, ANPC
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Avizantul Yellow 20 HS e un produs care respectă regulile UE, numărul 1831/2003. E folosit ca un aditiv la mâncarea animalelor și se amestecă cu alte ingrediente. Scopul lui e să coloreze pielea păsărilor și gălbenușul ouălor.

E făcut din xantofili naturali, obținuți din flori de Marigold (tagetes erecta). Printr-o metodă specială de procesare, se asigură că substanțele active sunt bine absorbite. E o pudră galben-portocalie și nu se dizolvă în apă. Poate fi folosit pentru păsări, câini și pisici.

Fermierii români se declară „negustori cinstiți”

Un producător local, însă, l-a contrazis pe șeful ANPC. Potrivit spuselor sale, prezentarea alimentelor în magazine este strâns legată de cerințele pieței. Oamenii își doresc carne de pui cu un aspect bio. De aceea, fermierii apelează la diferite metode pentru a îngălbeni carnea.  Unii dintre ei folosesc bulion, praf de gălbenele și betacaroten pentru a obține puii galbeni, substanțe ce nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană.

„La noi, la fermă, există nişte bazine de zeci de tone, din anii ’80, în care se administra bulion în hrana găinilor ouătoare, pentru a se obține un ou cu un gălbenuș intens colorat în galben. Ideea privind puii vopsiți nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubrații”, a zis acel om.