Ce se întâmplă dacă mâncăm pui vopsit din comerț

Dacă mâncăm pui vopsit cumpărat din comerț nu se întâmplă nimic. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat miercuri că furajele care conferă puilor culoarea galbenă nu sunt toxice nici pentru păsări, nici pentru oameni. El spune, însă, că asta reprezintă o „practică comercială înșelătoare”.

El a subliniat că această practică este „destul de răspândită” și că furajele sunt utilizate pentru a crea impresia că puii sunt de „calitate superioară”.

„Din păcate, destul de extinsă este situaţia. Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea… Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult. Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară”, a afirmat Horia Constantinescu, într-o declaraţie acordată presei, la sediul PSD.

Avertisment pentru încetarea practicilor înșelătoare

Şeful ANPC a anunţat că vor fi emise ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare şi că în prezent se desfăşoară o serie de verificări în rândul furnizorilor. Horia Constantinescu a declarat că vor fi luate decizii sau emise ordine de încetare a practicilor comerciale înșelătoare în legătură cu această situație, deoarece este crucial să se informeze consumatorii. Nu a putut furniza date precise în acest moment cu privire la cantitățile de produse retrase într-o acțiune de amploare la nivel național. În continuare, se desfășoară verificări la mai mulți furnizori.

Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenţi la situațiile semnalate. Constantinescu a explicat că grăsimea galbenă aparține puiului și nu neapărat pielii acestuia. El a adăugat că în trecut, în vremea bunicilor noastre, este puțin probabil ca, dacă ai freca puiul cu un burete de sârmă, acesta să se decoloreze brusc. A comparat acest aspect cu spălarea personală, sugerând că niciunul dintre noi nu ne schimbăm culoarea în funcție de peria pe care o folosim. Prin urmare, este de părere că nici puișorii nu ar trebui să fie afectați. Mai departe, a menționat că ouăle pot fi, de asemenea, vopsite și a subliniat că au fost făcute publice instrucțiunile de utilizare a furajelor, care clarifică faptul că chiar și culoarea gălbenușului de ou poate fi modificată.

E un atentat la siguranță

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat miercuri cu privire la comercializarea unor pui de găină „îngălbeniți” pentru a părea mai sănătoși. El a precizat că va informa toate instituțiile care pot verifica cum s-a ajuns în această situație.

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare ‘gustos’. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul”, a scris şeful ANPC.

El a explicat că unii dintre pui sunt vopsiți prin intermediul hranei, astfel încât vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi îndepărtată prin spălare. Totodată, Constantinescu a atras atenția că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice pentru a induce în eroare consumatorul.