Scandal uriaș pe sporurile bugetarilor! Măsura de tăiere a sporurilor bugetarilor pe care o pregătește Guvernul Cîțu stârnește aprige controverse.

În timp ce susținătorii Guvernului, precum fostul ministru al Muncii, liberala Violeta Alexandru, arată că cei angajați în aparatul de stat beneficiază nemeritat de foarte multe sporuri la salariu, există și voci care acuză manipulări și neadevăruri rostite în legătură cu chestiunea în cauză.

Scandal uriaș pe sporurile bugetarilor! Numărul real de sporuri

Economistul Adrian Câciu susține că sporuruile bugetarilor sunt mult mai puține decât situația pe care a prezentat-o Violeta Alexandru.

”Cele 50 de sporuri ale lui Madam Alexandru sunt de fapt 14.
Restul se repetă, dar manipulatoarea Alexandru le pune la numaratoare.
Puteti verifica si singuri, aveti postarea ei disponibila si comparați cu cele pe care le mentionez mai jos.
Sporurile nesimtite sunt la ANSVSA, ăia care nu vă dau voie să vă creșteti porcii în ograda și care se umplu de șpăgi când va verifică restaurantele sau fermele!
Cine conduce ANSVSA? A, da PNL! Ms.
Sporuri sitem public:
1. Conditii vatamatoare 15% -35%(ansvsa)
2. Izolare 20%
3. Reprezentare 15%
4. complexitatea muncii 15% -10%
5. informatii clasificate 15% -25%
6. conditii deosebit de periculuoase 75% (ansvsa)
7. munca in zile de repaus 100%
8. munca inspectie ansvsa (12,5%)
9. antrenori 10%
10. indemnizatie de hrana 346 lei
11. vouchere de vacanta 1450
12. spor fonduri europene 35% pentru central și 50% pt administrația locală (de când se da acest spor, absorbtia a crescut de la 1,8 mld euro pe an la 6 miliarde euro/an).
13. Spor de doctorat 950 lei
14. Spor control financiar preventiv 15%
Pe restul le repeta madam Alexandru.”, a scris Adrian Câciu miercuri pe Facebook.

Varianta Violetei Alexandru

Economistul răspunde unei postări anterioare ce a fost publicată de Violeta Alexandru:

”Am terminat de centralizat informațiile. 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație).

Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității.

Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%.

Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță.

Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor.”, a scris fostul ministru al Muncii pe Facebook.

”Ne trebuie răspundere individuală”

”Nu în ultimul rând, ne trebuie RĂSPUNDERE individuală în administrație. Astăzi nu răspunde nimeni pentru greșeli. Simplele greșeli se țin cât mai ascunse – aceasta este cultura organizațională. Nici nu se concepe să vorbești despre greșeală în sistemul public. Eu totuși am vorbit.

Toate aceste lucruri, care se întâmplă netransparent, îi țin pe românii din diaspora departe de țară. Nu veniturile mai mici, ci atmosfera generală, faptul că unii pot, pentru că se descurcă să influențeze deciziile iar alții se pregătesc, muncesc cu seriozitate, se țin de treabă și … degeaba.

Știu că se poate #altfel – anume corect pentru cei care muncesc. Respectuos pentru mediul privat, care prin munca și riscurile pe care și le asumă, susține sectorul public alimentând bugetul public.”, a mai comentat Alexandru.