Conflict fără precedent la Cimitirul din Valea Uzului. Zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au anunțat jurnaliștii de la  Antena 3.

Românii s-au înfuriat după ce cimitirul a fost închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita și au fau pătruns cu forța. Cordonul de siguranță al jandarmeriei a fost spart și forțele de ordine fac eforturi să împiedice declanșarea unui conflict fizic între românii și maghiarii aflați la fața locului. Sunt aproximativ 200 de jandarmi prezenți.

Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean Harghita, condus de UDMR-istul Borboly Csaba, i-a instigat pe maghiari să formeze un lanţ uman în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Astfel, ungurii au blocat accesul românilor în cimitir de Ziua Eroilor.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

Inițial, presa a vorbit despre două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe a anunțat organizarea, între orele 17 și 20, a unor manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna  au spus că vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a cerut, într-un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”. Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita a cerut, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.