Cele mai recente date, din ianuarie 2011, arată că în România sunt 615 mii de şomeri, cu 126 de mii mai puţini decât în aceeaşi lună din 2010. Cu toate că statisticile privind şomajul dau, aparent, motive de optimism, datele privind angajările nu confirmă o revenire a pieţei muncii. Şi atunci, unde dispar şomerii din statistici? Conform legislaţiei, persoanele fără loc de muncă, indemnizate sau nu de stat, trebuie să se înregistreze oficial ca şomeri.
Pentru a fi luate în evidenţă, acestea trebuie să depună o cerere de înregistrare chiar şi după ce le expiră perioada în care au fost sprijinite financiar de stat. Motivaţia lor de a mai parcurge procedura birocratică este însă slabă şi foarte mulți renunţă. Astfel, când o parte însemnată ajunge la sfârşitul perioadei de indemnizare, care este de maximum un an, statisticile indică reducerea ratei şomajului.
Faptul este confirmat şi de numărul mic de şomeri care reuşesc să se angajeze. Potrivit datelor Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, doar 20 de mii dintre cei 96 de mii de şomeri care  au ieşit din statistici în ianuarie şi-au găsit un loc de muncă.
„Ca să putem interpreta reducerea ratei somajului ca pe un semnal pozitiv care reflectă o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii, ar trebui să avem un număr mai mare de contracte de muncă înregistrate sau, după caz, un număr mai mare de PFA sau societăţi comerciale constituite, precum şi o mai bună colectare a taxelor sociale la buget“, explică avocata Mihaela Scărlătescu, specialist în dreptul muncii.
Interpretarea cifrelor
Din păcate, numărul de angajaţi, conform datelor Institutului de Statistică, nu a crescut semnificativ. La sfârşitul anului trecut, cel puţin oficial, în România erau circa 4,3 milioane de salariaţi, în vreme ce la sfârşitul anului 2008, chiar la debutul crizei economice, erau circa 5 milioane de angajaţi.
Totuşi, câteva semne firave ale dezgheţului pe piaţa muncii ar putea fi observate. Potrivit avocatei Mihaela Scărlătescu, pot fi luate în calcul câteva evoluţii încurajatoare ale unor indicatori.
„Dacă avem în vedere creşterea încasărilor la bugetul de asigurări sociale de stat, cu 11,34% în anul 2010 faţă de luna decembrie a anului 2009, scăderea încasărilor din impozitul pe salarii şi alte venituri cu doar 3,41% şi creşterea numărului de contracte de muncă înregistrate oficial cu 50.000, putem afirma că există un semnal pozitiv care reflectă o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii“, spune aceasta.
Munca şi revenirea economiei
Din păcate, datele culese în România de diverse instituţii nu sunt complete, în principal din cauza metodologiei, şi atunci cifrele pot fi interpretate şi în altă cheie.
„Pe de altă parte, aceleaşi statistici arată că nu toate persoanele fără loc de muncă se înregistrează ca şomeri, ceea ce presupune fie că sunt în continuare şomeri, dar neînregistraţi, fie muncesc la negru“, explică avocata. O uşoară revenire s-a resimţit pe piaţa muncii în a doua jumătate a anului trecut.
Scăderea contribuţiilor de asigurări şi modificarea Codului muncii ar putea fi, în viziunea specialiştilor în dreptul muncii, dar şi a angajatorilor, premise ca evoluţia pozitivă să se menţină în 2011.

Te-ar putea interesa și: