Guvernul a decis la începutul acestui an ca o parte din contribuția de asigurări de sănătate datorată de anumiți angajați să fie suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Astfel, persoanele care lucrează în IT și cercetare și al căror impozit pe venit este scutit ar putea să încaseze salarii mai mici începând din 2019, întrucât schema de compensare ce a fost introdusă la începutul lunii februarie urmează să expire la finalul anului.

„În momentul de față, nu există nicio discuție cu privire la prelungirea acestui termen. Din câte știu eu, nu s-a pus pe tapet. (Pe baza legislației de, n.r.) la momentul acesta, începând de la 1 ianuarie,  angajații din IT și cercetare-dezvoltare ar putea fi impactați, dacă angajatorii nu vor mări salariile”, spune Ionuț Sas, partener în cadrul firmei de consultanță PwC, conform bugetul.ro. 

De asemenea,  autoritățile au transmis după adoptarea acestei măsuri că aceasta are un caracter temporar, deci nu ar urma să fie extinsă după termenul limită de 31 decembrie 2018.

„Este un interval limitat de timp, 31 decembrie 2018, și ar fi bine să se reglementeze în continuare o măsură de compensare în zona de IT și cercetare-dezvoltare”, indică Daniel Anghel, partener, liderul departamentului de taxe și consultanță juridică PwC, citat de profit.ro

Facilitatea, valabilă pe parcursul acestui an, a fost condiționată de transferul contribuțiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel puțin  20% față de nivelul din luna decembrie 2017, mai precizează sursa citată.