Preşedintele care candidează cu socialistul François Hollande la alegerile prezidenţiale din 22 aprilie şi 6 mai, a mai spus că, dacă va fi reales, le va cere partenerilor din UE să adopte "Buy European Act", pe modelul "Buy American Act", adoptat de SUA în 1933 şi care cere guvernului să opteze pentru produsele fabricate în Statele Unite.

"Vreau o Europă care să-şi protejeze cetăţenii", a spus Sarkozy. El a menţionat că, în cazul în care în următoarele 12 luni nu se vor înregistra progrese semnificative privind reducerea numărului de străini cărora li se permite să treacă graniţele UE, Franţa va părăsi spaţiul Schengen, o mişcare ce ar reprezenta o lovitură la dresa liberei circulaţii în cadrul Uniunii.

"Într-un moment de criză economică, dacă Europa nu-i triază pe cei care pot pătrunde pe teritoriul său, nu va mai putea răspunde cererilor de integrare ale celor care se confruntă cu atâtea probleme în adaptarea la societate şi nici nu va mai putea finanţa protecţia socială", a avertizat el.

"Încă de la început, strategia lui a fost de a arăta că este un om care poate schimba lucrurile în Europa, că are o capacitate care le lipseşte rivalilor săi", a remarcat Bruno Cautrès, profesor la Sciences Po în Paris, citat de WSJ.

Sarkozy a solicitat încă de anul trecut schimbări în Tratatul Schengen, atunci când fluxul de imigranţi din Africa de Nord a atins punctul culminant din cauza tulburărilor politice din regiune.