Medicina modernă furnizează câteva tipuri de tratament, cele mai răspândite fiind cele sub formă de şampon. Site-ul Fit.TheQuit.com vine cu șapte sfaturi 7 sfaturi care pot ajuta la combaterea mătreții.

Mătreața poate fi diagnosticată pur și simplu uitându-ne scalp, fără a fi nevoie de consultația unui medic. Potrivit Clinicii Mayo, mătreața poate fi ținută sub control de șampoanele din farmacie, dacă aveți mătreață ușoară, dar dacă este severă, e nevoie de anumite șampoane speciale.

Șamponarea frecventă și utilizarea unui balsam reduc apariția mătreții, dar persoanele cu scalp uscat vor trebui să fie mai atente. Iată câteva sfaturi care pot ajuta la prevenirea apariției și acumulării mătreții.

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este folosit de secole pentru a trata dermatita și acneea, datorită proprietăților sale antibacteriene. Staphylococcus epidermidis este o bacterie care provoacă mătreața.

După testarea proprietăților antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai s-a dovedit benefic pentru controlul S. epidemidis. Puteți folosi șampoane care conțin ulei de arbore de ceai sau îl puteți amesteca cu șamponul obișnuit.

Uleiul esențial de lemongrass

Potrivit Healthline, uleiul esențial de lemongrass poate fi de ajutor in reducerea mâncărimii cauzate de matreață. Tonicele pentru păr care conțin 10% ulei de lemongrass au redus mătreața cu 80%. Puteți dilua lemongrass în șampon sau balsam pentru a evita iritația sau reacțiile alergice.

Gelul de Aloe Vera

Gelul de Aloe Vera are mai multe proprietăți vindecătoare și poate fi găsit cu ușurință. Aloe Vera are capacitatea de a bloca umiditatea și de a ajuta la vindecare, de a preveni inflamația și a reduce mâncărimea cauzată de mătreață.

Este benefic în tratarea dermatitei sau a mătreții datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.

Acizi grași și Omega-3

Acizii grași Omega-3 pot fi benefici nu doar pentru organism, ci și pentru păr. Ajută la creșterea părului, previne inflamarea foliculilor de păr, restabilește umiditatea pentru a controla mătreața.

Bicarbonatul de sodiu

O baie cu bicarbonat de sodiu reduce mâncărimea și iritația scalpului și asta datorită proprietăților sale antifungice.

Dar utilizarea excesivă a bicarbonatului de sodiu poate duce la uscăciune, deoarece lasă părul fără grăsimile sale naturale.

Zincul

Leziunile pielii, căderea părului și diareea pot fi cauzate de deficiențe de zinc. Deficitul de zinc poate duce, de asemenea, la dermatită seboreică și mătreață.

Pyrithione zinc este o componentă utilizată în produsele de îngrijire a părului datorită proprietăților sale antifungice, antibacteriene și antimicrobiene. Are ca rezultat controlul mătreții.

Uleiul de cocos

Uleiul de nucă de cocos este cunoscut pentru proprietățile sale hidratante. Potrivit PubMed, uleiul de cocos are proprietăți antifungice și poate ajuta la prevenirea mătreții, inflamațiilor, mâncărimii și eczemelor. Poate fi pur și simplu aplicat pe scalp.