Ultima decizie definitivă luată de Senat vine după comportamentul fostei reprezentante a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din Parlament. Mai exact, Diana Șoșoacă a fost găsită vinovată de „nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor Regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului”.

În aest context, sancţiunea disciplinară a fost „avertismentul public-scris”, ceea ce, conform Regulamentului Senatului, înseamnă că parlamentarul găsit vinovat nu „poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia, pe o perioadă de 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii”.

Preşedinte Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei, a venit cu o serie de precizări în ceea ce privește sancționarea Dianei Șoșoacă. Mai exact, aceasta susține că senatoarea cunoscută pentru atitudinea sa anti-mască nu mai poate, începând de marţi, să reprezinte Senatul la conferinţe, dezbateri, depuneri de coroane sau alte evenimente în plan intern.

Ce se va întâmpla cu Diana Șoșoacă 

Totodată, Diana Șoșoacă nu va mai primi aprobarea pentru a pleca în delegaţii externe timp de trei luni, adică până la jumătatea lunii august. Din perioada de trei luni, aproape jumătate se va suprapune cu vacanţa parlamentară, când oricum aleşii sunt în concediu.

„Doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă îi vor fi însă respectate drepturile de participare la şedinţele de plen, luare de cuvânt, prezenţă la comisii sau depunerea de iniţiative legislative”, a mai precizat preşedinta Comisiei juridice din Senat, pentru Adevărul. 

De menționat este faptul că un caz asemănător cu cel al Dianei Șoșoacă a avut loc la Camera Deputaților, iar deputatul AUR, Dan Tănasă a fost implicat.

Se pare că acesta a fost sancţionat doar cu avertisment scris pentru „comportament injurios”, cea mai dură sancţiune conform Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Spre deosebire de Diana Șoșoacă însă, deputatul AUR s-a ales doar cu o foaie care consemnează pedepsirea sa simbolică. În același timp, acesta a mai fost sancţionat cu diminuarea indemnizaţiei sale cu 10% pe o perioadă de maximum trei luni.

Mai exact, este vroba despre tăierea a doar 1.100 de lei din cei 11.000 încasaţi lunar doar ca indemnizaţie.

Sursa foto; INQUAM Photos, Octav Ganea