Scandal mare miercuri în Parlament, după ce senatorii au adoptat noile modificări ale Codului Penal și ale Legii de combatere a corupției. Forma adoptată astăzi merge la votul final în Camera Deputaților. Astfel, scenariul prezentat de Opoziţie este sumbru. Dacă va fi adoptată legea în această formă, multe infracțiuni, inclusiv abuzul în serviciu, vor dispărea cu totul sau vor fi pedepsite într-o măsură minoră. Mai mult, dosarele care se anchetează fapte mai vechi de aprilie 2010 vor fi închise.

„Sinteza activităţii parlamentare în ultimii doi ani: spălarea cazierului lui Liviu Dragnea. Din păcate, România a devenit victima unei majorităţi parlamentare care nu face decât să reglementeze în interesul unor infractori: Dragnea, Rădulescu, Vâlcov. Și asta se vede cu ochiul liber”, a spus senatorul USR Florina Raluca Preșadă.

Opoziţia a încercat să îi convingă pe senatorii din PSD-ALDE să amâne dezbaterile, însă nu a reuşit. Au fost eliminat doar articolele declarate neconstituţionale şi atât, rămânând multe modificări controversate.

„Nu avem cum să nu amintim în Senat despre reducerea termenelor de prescripţie. unul dintre articole extrem de controversate ajută. Orice dosar de dinainte de aprilie 2010 devine istorie”, a avertizat Alina Gorghiu.

Ce prevăd modificările

Cele mai controversate modificări se referă la reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu din Codul penal, infracţiune care însă va dispărea cu totul, aşa cum dispare şi neglijenţa în serviciu. De asemenea, termenele de prescripţie vor fi şi ele reduse. Mai mult, PSD-ALDE consideră că schimbările adoptate miercuri sunt deja girate de CCR.

Proiectul de modificare a Codului penal adoptat de Senat urmează să fie pus în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională.