O ştire referitoare la un proiect major ce ar urma să fie dezvoltat de compania IBM în România, creând circa 3.000 locuri de muncă, validează interesul major pentru investitorii internaționali, subliniind și importanta resursă umană înalt calificată, flexibilă și inovatoare de care dispune România.
Cu aproximativ 4.500 de specialişti, firmele din IT realizează afaceri de circa un miliard de euro. Remarcabil că în acest domeniu avem și firme cu capital românesc, care au reușit să impună un brand internațional. Este doar un exemplu pentru a sublinia importanța pe care o acordă Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) valorificării potențialului antreprenorilor și managerilor români.
AOAR, folosind fonduri nerambursabile asigurate prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane, urmărește să consolideze eforturile făcute de antreprenorii și managerii români, în munca lor de a face cât mai profitabile companiile private în care sunt implicați. Capabilitatea și profesionalizarea antreprenorilor români s-a validat în acești trei ani de criză, restructurările rapide, reorientările și concentrările pe anumite domenii de activitate fiind  acțiuni întâlnite în mod curent la aproape toate firmele, deciziile fiind luate rapid și fără ezitări încă din 2009.
AOAR crede că este momentul ca acțiunea guvernamentală să recunoască efortul și performanța companiilor cu capital românesc, contribuind prin măsuri țintite la susținerea investițiilor, valorificarea inovațiilor și a rezultatelor concrete ale unor cercetări ale acestora. Putem da exemple din domeniul sistemelor de încălzire folosind resurse regenerabile (pelete). Similar, rezultate palpabile din biologie, cum ar fi diagnosticarea rapidă a cancerului ș.a.
AOAR apreciază măsurile venite să sprijine tinerii întreprinzători sau, mai nou, lansarea facilității de creditare prin Cardul Kogălniceanu. Sunt măsuri bune, și ele vor contribui la asigurarea unei creșteri economice durabile, prin efortul unor întreprinzători români. Este însă prea puțin. AOAR a propus o politică publică curajoasă de identificare transparentă și profesionistă, prin care inovarea și producția românească să recapete forța și importanța normală pentru o economie de dimensiunea celei a României.
Este nevoie de investiții, și creditul este puțin și scump pentru firmele cu capital românesc. Dacă cele 350.000 de firme cu afaceri de până la 100.000 euro, sprijinite în activitatea lor prin simplificarea parțială a birocrației, ar fi stimulate să investească în medie circa 10.000 euro/an, România ar beneficia de 3,5 miliarde euro investiții ale capitalului autohton. Dacă am scuti de impozitul de 16% sumele individuale economisite, investite drept capital în IMM-uri, pe o perioadă de minimum cinci ani, am contribui la capitalizarea acestor firme ce au nevoie să se consolideze  financiar pentru a-și asigura o creștere organica, generând locuri de muncă, afaceri mai mari și contribuind mai mult la bugetul statului.
AOAR crede că avem nevoie de o gândire economică inovativă, curajoasă, care să redea încrederea antreprenorilor români, cei care formează baza economică a societății românești și  potențialul de creștere a importanței din punct de vedere economic al României la nivelul UE și la nivel global.
Cristian Pârvan este secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)