Va fi total gratuit! Vești bune pentru acești români. Se vor aloca peste 66 milioane de lei

Guvernul a aprobat, joi, alocarea din Fondul de rezervă a peste 66 milioane lei pentru derularea în semestrul II al anului şcolar 2021-2022 a Programului ”Masă caldă” în 150 de unităţi de învăţământ preunivesitar de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Peste 66 de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, din bugetul de stat pentru acest an, au fost alocaţi pentru a derula, şi în semestrul II al anului şcolar în curs, Programul ‘Masă caldă’ pentru preşcolari şi elevi din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Sunt peste 68.000 de preşcolari şi elevi care vor beneficia de acest program”, a precizat Cărbunaru, după şedinţa de guvern.

Care este obiectivul principal al programului

El a adăugat că principalul obiectiv al acestui program este „acela de a contribui la prevenirea excluziunii sociale, abandonului şcolar şi de a îmbunătăţi performanţele şcolare”.

Potrivit hotărârii de guvern adoptate, în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022 vor fi alocaţi 66.812.000 lei din Fondul de rezervă pentru finanţarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Klaus Iohnnis promulgase la finalul anului 2021 o lege în acest sens

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, informa Administrația Prezidențială în 20 decembrie 2021.

Actul normativ prevede că „în anul şcolar 2021-2022, în perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugată”.

Legea stipulează că, pe durata de implementare a programului, personalul necesar poate fi suplimentat, la solicitarea unităţilor-pilot, prin angajare, prin detaşare sau delegare din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificarea corespunzătoare a fişei postului.