Doliu în politica din Danemarca

Soren Pape Poulsen, liderul Partidului Conservator al Poporului din Danemarca, aflat în opoziție, a murit sâmbătă după ce a suferit o hemoragie cerebrală, a anunțat partidul său. El avea 52 de ani.

Poulsen, fost ministru al Justiției, s-a prăbușit în timpul unei reuniuni de partid și a fost transportat de urgență la spital, a precizat partidul său într-un comunicat.

„S-a prăbușit în mijlocul a ceea ce își dedicase viața … ultimul lucru pe care l-a trăit a fost o rundă puternică de aplauze din partea colegilor săi de partid”, a precizat acesta.

Mesaje de condoleanțe după decesul lui Soren Pape Poulsen

Poulsen a fost lider al Partidului Popular Conservator din 2014. Între 2016 și 2019 a fost ministru al justiției în Danemarca în cadrul guvernului VLAK condus de Lars Lokke Rasmussen. De asemenea, el a fost candidat pentru funcția de prim-ministru în 2022.

Soren Pape Poulsen a fost ales pentru prima dată în Parlamentul danez în 2015.

Înainte de aceasta, a fost primar al orașului Viborg între 2010 și 2014 pentru conservatori.

Politicianul s-a căsătorit cu Josue Medina Vasquez în 2021, de care a divorțat ulterior în 2022.

Soren Pape Poulsen la Summitul PPE, Bruxelles, martie 2017. SURSA FOTO: Partidul Popular European

Pe site-ul conservatorilor, secretarul general al partidului, Soren Vandso, a scris un text despre Soren Pape Poulsen, în care îl numește pe acesta o persoană grijulie, care s-a gândit mai întâi la ceilalți și care a iubit partidul.

„Ne va lipsi Soren, care, cu răbdarea sa, mintea sa inteligentă, simțul politic și înțelegerea profundă a celorlalți oameni, ne-a făcut viața mai bună. Ne părăsește mult prea devreme și lasă în urmă o pierdere inimaginabilă, scrie Soren Vandso, secretarul general al partidului.

„Toți cei care au avut norocul de a-l cunoaște pe Soren știu că era o persoană grijulie. Cei mai mulți o simțeau, chiar dacă îl întâlniseră doar pentru scurt timp. Întotdeauna se gândea mai întâi la ceilalți”, mai scrie aceasta.

Pe rețelele de socializare, un număr mare de politicieni au transmis condoleanțe. Printre aceștia, liderul de grup în Partidul Conservator, Mona Juul, scrie că este „consternată, șocată și teribil de tristă”.