iPhone 15 a fost anunțat

Apple tocmai a anunțat noile sale iPhone-uri high-end: iPhone 15 Pro și 15 Pro Max. Acestea sunt fabricate din titan, au butoane de acțiune și Apple promite că sunt cele mai puternice smartphone-uri pe care Apple le-a făcut vreodată.

Modelul 15 Pro pornește de la 999 de dolari (128 GB de stocare), iar Pro Max de la 1.199 de dolari (256 GB de stocare).

Ambele vor fi disponibile pentru precomandă vinerea aceasta și vor fi puse în vânzare pe 22 septembrie.

Specificații iPhone 15

Modelul Pro de anul acesta are un ecran de 6,1 inci, iar Pro Max are un ecran de 6,7 inci. Ambele sunt alimentate de cipul A17 Pro.

Apple Apple spune despre acest cip că are cea mai rapidă performanță din orice smartphone. Potrivit companiei din California, acest cip poate chiar provoca unele PC-uri high-end.

Împreună cu un GPU reproiectat, Apple pare să creadă că aceste dispozitive ar putea fi pregătite să ridice la un nivel superior tipurile de jocuri pe care le puteți juca pe telefon.

iphone 15
SURSA FOTO: Capital.ro

Noile modele au încărcător de tip USB-C

Ambele telefoane au, desigur, un port USB-C în partea de jos, mai degrabă decât vechiul port Lightning. Dar, în cazul lui Pro, ar putea fi pentru mai mult decât pentru încărcare: Apple spune că 15 Pro este primul telefon cu viteze de transfer de 10Gbps, ceea ce va face ca obținerea fotografiilor și videoclipurilor de pe telefon să fie mult mai ușoară.

Toată această putere se află în interiorul unei carcase noi, mai puternice, despre care Apple promite că este una dintre cele mai rezistente pe care le veți găsi pe un telefon.

Din prima vedere, carcasa nu pare prea diferită, dar este totuși o schimbare importantă. Noile dispozitive sunt disponibile în culorile alb, negru, albastru și „natural”.

iphone 2 incarcator
SURSA FOTO: Capital.ro

Alte schimbări la noile modele de iPhone

Butonul de acțiune, care înlocuiește comutatorul de sonerie din partea stângă a iPhone Pro, este un nou buton pe care îl puteți personaliza pentru a:

 • rula comenzi rapide
 • accesa funcțiile de accesibilitate
 • deschide camera
 • porni lanterna
 • multe altele.

În mod implicit, este tot un comutator de sonerie – dar vei dori să-l folosești pentru a face mai multe. Ambele Pro au ecrane Super Retina XDR cu ProMotion și suportă atât afișajul always-on, cât și noul mod StandBy din iOS 17.

Greg Joswiak, șeful de marketing al Apple, a promis că 15 Pro și Pro Max au cele mai bune camere foto de până acum – echivalentul a șapte obiective distincte.

Aceasta include o cameră îmbunătățită de 48 de megapixeli care se presupune că:

 • face fotografii mai bune în condiții de iluminare scăzută
 • captează mai puține reflexii ale lentilelor
 • folosește sistemele AI ale Apple pentru a face fotografii HEIF la rezoluție completă

Acum puteți schimba obiectivul implicit și puteți fotografia la mai multe distanțe focale în cadrul camerei principale. De asemenea, puteți obține un zoom optic de până la 5x, cel mai mare oferit vreodată de Apple, până la o distanță focală de 120 mm.

În ceea ce privește partea video, veți putea filma video 4K60 ProRes pe dispozitive sau chiar filma direct pe o unitate externă prin portul USB-C (atâta timp cât aveți cablul potrivit).

De asemenea, modelul 15 Pro poate captura „video spațial”, genul de conținut 3D pe care l-am văzut pentru Vision Pro.

iphone 15 action button
SURSA FOTO: Capital.ro

Noul telefon a fost prezentat, evident, în California

Tim Cook, CEO-ul Apple, a prezentat noile dispozitive în cadrul evenimentului Apple Wonderlust de la Apple Park din Cupertino, California, deși zvonurile au apărut de luni de zile.

În ceea ce privește modul în care îți vei folosi efectiv iPhone-ul, unele dintre cele mai mari schimbări din acest an vor fi în iOS 17:

 • noul mod StandBy ar putea schimba modul în care îți folosești telefonul atunci când acesta este oprit
 • widget-urile interactive ar putea redesena o mulțime de homescreen-uri
 • funcții precum Live Voicemail și Contact Posters te-ar putea face să efectuezi efectiv apeluri telefonice din când în când.