O dronă militară ucraineană a fost găsită în apele teritoriale românești. Aceasta nu avea muniție

Epava unei drone a fost găsită plutind în derivă în apele teritoriale ale României, anunță Ministerul Apărării Naționale, care adaugă că aceasta a era situată într-o zonă între Sulina și Sfântu Gheorghe. De asemenea, MApN anunță că aceasta se afla la aproximativ două mile marine distanță de țărm.

După ce a fost recuperată de o navă a Forțelor Navale Române, epava dronei a fost preluată de Forțele Aeriene Române pentru a începe procedurile legale cu privire la identificarea acesteia, dar și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.

În comunicatul trimis luni seara de către Ministerul Apărării Naționale se mai arată că, din primele rezultate, epava poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei și nu deținea armament sau muniție la bord.

Drona s-a prăbușit la începutul lunii mai

Datele de trafic aerian din Marea Neagră arată că drona s-a prăbușit în spațiul de zbor ucrainean în cursul acțiunilor care au avut loc în perioada 7-8 mai. Fiind purtată de curenți, ea a ajuns în apele teritoriale ale României, acolo unde a fost reperată pe data de 11 mai.

Ministerul Apărării Naționale mai arată că momentan sunt în desfășurare procedurile legale cu privire la notificarea autorităților ucrainene referitor la situația anterior prezentată.

Rusia a doborât drone militare

În perioada menționată de Ministerul Apărării Naționale, trupele ruse aflate în apropierea Insulei Șerpilor au doborât câteva avioane ucrainene și drone militare.

La vremea respectivă, Igor Konașenkov, general-maior rus și purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Rusia, a declarat că soldații ruși au doborât: un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu o unitate de intervenție și două drone de atac de fabricație turcească.

„O barcă de asalt amfibie ucraineană Stanislav a fost, de asemenea, distrusă”, a spus Igor Konașenkov, potrivit CNN.

Tot atunci, Ministerul Apărării Naționale din Ucraina a informat că flota rusă a pierdut o altă navă de război, ce a fost lovită recent de drona ucraineană Bayraktar TB2.

„Parada tradițională a flotei rusești din Marea Neagră de pe 9 mai anul acesta va avea loc lângă Insula Șerpilor – pe fundul mării”, a fost mesajul amenințător scris de Ministerul Apărării Naționale din Ucraina pe Twitter.