În urma unui referendum, cetățenii elvețieni au decis că este momentul să se treacă într-o nouă fază în ceea ce privește sursele de producție a energiei electrice. Referendumul a avut loc în 2017. Centrala din Muhleberg, care a fost deconectată ieri, era cea mai veche din Elveția fiind construită în urmă cu 47 de ani.

La începutul anului 2020 vor demara lucrările de dezmembrare a centralei care vor dura peste un deceniu. Abia în 2030 se va putea afirma că terenul va fi eliberat de materiale radioactive şi abia în 2034 se va afla pe terenul de la Mühleberg din nou o luncă verde pe care ar încăpea 11 terenuri de fotbal, notează Hotnews.

În 1972, când centrala a început să funcţioneze, puterea nucleară era considerată încă drept o energie curată. În anii 1970 au început să se organizeze demonstraţii, pichetări cu motoul “Putere nucleară? Nu, mersi. „Însă ideea unei schimbări a energiei s-a impus doar după producerea a două accidente nucleare devastatoare – Cernobîl (1986) şi Fukushima (2011).

După Fukushima, autorităţile de resort din Elveţia şi-au dat seama că este nevoie de o îmbunătăţire a siguranţei centralelor nucleare şi au anunţat că in 2019 activitatea centralei va fi întreruptă, întrucât lucrările necesare pentru îmbunătăţire nu ar mai fi rentabile.

Începând de anul trecut, în Elveţia este interzisă construirea de noi centrale nucleare. În privinţa celor patru încă existente, acestea vor mai rămâne în funcţie cât timp autorităţile de specialitate le vor considera drept sigure.