În timp ce reconstruiau evoluţia geologiei complexe a regiunii mediteraneene, din Spania până în Iran, oamenii de știință au descoperit un nou continent, numit Greater Adria (Marea Adria).

Acesta este de dimensiunea Groenlandei, și potrivit cercetătorilor, continentul s-a desprins de Africa de Nord. Se pare că acum 140 de milioane de ani, continentul a fost îngropat în sudul Europei, unde astăzi este Italia.

„Uitaţi de Atlantis”, a spus Douwe van Hinsbergen, autorul studiului şi profesor de tectonică globală şi peleogeografie la Universitatea Utrecht.

„Fără să îşi dea seama, un mare număr de turişti şi-au petrecut vacanţele anual pe continentul pierdut Greater Adria”.

Studiul a fost publicat luna aceasta în Gondwana Research. Cercetarea evoluţiei lanţurilor muntoase poate arăta evoluţia continentelor.

„Cele mai multe lanţuri muntoase pe care le-am cercetat îşi au originea într-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord în urmă cu peste 200 de milioane de ani.

Singura parte rămasă din acest continent este o fâşie care ţine de la Torino via Marea Adriatică şi până la tocul cizmei care formează Italia”, a spus Van Hinsbergen.

Potrivit geologilor, în zona mediteraneană, tectonica plăcilor este teoria care stă la baza formării continentelor şi oceanelor și sugerează că plăcile nu se deformează când se mişcă una de-a lungul celeilalte în zone cu mari fisuri.

Se pare că, pentru Turcia și zona mediteraneană, teoria se schimbă.

„Este o harababură geologică: totul este curbat, rupt şi stivuit. Comparativ, Himalaya, de exemplu, este un sistem mai simplu.

Acolo pot fi urmărite câteva fisuri mari pe o distanţă de peste 2.000 km”, a explicat Van Hinsbergen.

Mai mult, o mare parte din continentul descoperit se află sub apă, acoperit de o mare puţin adâncă, recifuri de corali şi sedimente. Sedimentele au format roci, iar acele roci au devenit laţuri muntoase: Alpii, Apeninii, Balcanii, Grecia şi Turcia.

„Subducţia este modul de bază în care lanţurile muntoase sunt formate. Cercetarea noastră a oferit multe informaţii, inclusiv despre activitatea vulcanică şi cutremure.

Poate fi chiar prezis cum va arăta o anumită regiune în viitorul îndepărtat”, a mai spus el.

Potrivit cercetătorilor, Greater Adria a devenit continent de sine stătător în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani, în timpul perioadei Triasic.

„Din aceasta cartare a reieşit imaginea Greater Adria şi a unor blocuri continentale mai mici, care acum sunt părţi din România, nordul Turciei şi Armenia, de exemplu.

Rămăşiţele deformate din primii câţiva kilometri ai continentului pierdut pot fi văzute în lanţurile muntoase.

Restul plăcii continentale, care avea o grosime de 100 km, s-a afundat sudului Europei, unde o putem încă urmări cu ajutorul undelor seismice până la o adâncime de 1.500 de km”, a adăugat Van Hinsbergen.

Acesta nu este primul continent descoperit ce cercetători. În ianuarie 2007, a fost descoperit un alt continent pierdut – parte din supercontinentul Gondwana, care a început să se fragmenteze în urmă cu peste 200 de milioane de ani.

O parte, care fusese acoperită de lavă, se află acum sub Mauritius (Oceanul Indian).

În septembrie 2007, a fost descoperit continentul Zealandia, care se află scufundat în Pacificul de Sud la mai puțin de o milă.