Circulația rutieră pe noul drum expres DN 5D s-a deschis în cursul zilei de luni, după cum transmite CNAR. DN 5D face legătura între DN 5 și Vama Giurgiu și este supranumită „autostrada nemțească”, deoarece este construită din beton, cu utilaje aduse din Germania.

CNAIR a anunțat că circulația rutieră pe DN 5D a fost deschisă luni

Cu o lungime de aproximativ 6 kilometri, șoseaua ocolește orașul Giurgiu și ajunge direct în vama cu Bulgaria. Drumul expres este realizat din beton rutier, care s-a așternut prin turnare continuă. Potrivit datelor, s-au turnat până la 1.300 de mc de beton pe zi.

La sfârșitul lunii noiembrie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, anunța că pe acest nou drum expres traficul va fi deschis până la Crăciun, înainte de termenul contractual stabilit pentru aprilie 2022.

„Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400, în lungime 5,72 km, are scopul de a asigura conexiunea rutieră între DN5 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu. Acesta se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecție giratorie și continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 și DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, fiind executat la 4 benzi, două pe fiecare sens, cu aceeași structură ca a variantei ocolitoare”, a explicat atunci Irinel Ionel Scrioșteanu.

Proiectul, finanțat din fonduri europene

Antreprenorul este SC PORR CONSTRUCT SRL, contractul fiind semnat în noiembrie 2019. Valoarea contractului este de 106,6 milioane de lei fără TVA. Durata contractului era de 24 luni execuţie şi 84 luni perioada de garanţie. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile.

„Sunt obiective importante pe care trebuie să le livrăm românilor. Era o ruşine a noastră ca intrarea în ţară să nu arate cum trebuie. Cred că fiecare dintre noi a văzut cum arăta ieşirea sau intrarea în ţară dinspre Bulgaria. Antreprenorul, care este unul serios, s-a mobilizat şi putem spune că acum avem şi noi un drum demn de zilele noastre. Aş vrea sa văd astfel de drumuri peste tot în ţară”, a spus ministrul Sorin Grindeanu, care a inspectat în noiembrie alături de premierul Nicolae Ciucă stadiul lucrărilor la acest drum.