Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 93 de voturi „pentru”, proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi legea responsabilităţii fiscale.

Senatorul PDL Iulian Urban (PDL) a propus în plenul Senatului un amendament care a fost însuşit de toate grupurile politice, în care se prevede că, prin derogare de la prevederile alin. 3 din lege, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul demis poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiecte de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul legii responsabilităţii fiscale.

Raportul Comisiei juridice, cu amendamentul propus în plen şi votat în unanimitate, a fost adoptat cu 95 de voturi favorabile.

Banii de la FMI i-au mobilizat

Secretarul de stat Valentin Iliescu, reprezentant al Executivului în plen, a arătat că proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în regim de urgenţă, astfel că punctul de vedere al Guvernului nu a fost elaborat.

„Guvernul este hotărât şi ferm să execute orice decizie venită din partea Parlamentului prin care România să îşi onoreze obligaţiile şi angajamentele cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană”, a mai spus Valentin Iliescu.

Actul normativ modifică articolul 26 al Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului şi stipulează că, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.

Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului în calitate de Cameră decizională.

Aprobarea bugetului pe anul viitor este o condiţie esenţială pentru acordarea celei de-a treia tranşe din acordul cu FMI, în valoare de 1,5 miliarde de euro.

SURSA:Mediafax

Te-ar putea interesa și: