Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă referitoare la autostrada Iaşi – Târgu Mureş. Prin intermediul acesteia se va putea realiza documentaţia tehnică pentru acest obiectiv de investiţii, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, conform Agerpres.

„Principalele obiective ale Guvernului în această perioadă sunt concentrate în deblocarea proiectelor majore de infrastructură şi pentru accelerarea ritmului de derulare a investiţiilor publice în acest domeniu. Astfel, a fost adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă extrem de important pentru ceea ce înseamnă autostrada Unirii – autostrada Iaşi – Târgu Mureş, un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legea adoptată pentru realizarea acestui proiect de investiţii şi facilitează realizarea documentaţiei tehnice pentru acest obiectiv de investiţii, împărţit în trei tronsoane, respectiv Târgu Mureş – Târgu Neamţ, Târgu Neamţ – Iaşi Ungheni şi Podul de la Ungheni”, a anunţat Dancă, după şedinţa Executivului.

Potrivit şefului Cancelariei premierului, „practic, după acceptarea acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, se va putea realiza documentaţia tehnică economică, se vor putea realiza studiile de fezabilitate care să permită derularea acestor proiecte”.

Ionel Dancă a anunţat că Guvernul a adoptat şi o hotărâre pentru realizarea în Iaşi a unui cămin studenţesc, investiţie în valoare de 46,8 milioane lei.

„Tot în domeniul lucrărilor publice, în şedinţa de guvern de astăzi a fost adoptat un proiect de hotărâre de guvern pentru realizarea unui obiectiv de investiţii la nivelul municipiului Iaşi, este vorba despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Cămin studenţesc al Univesităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”, cu o valoare a investiţiei de 46,8 milioane lei pentru un cămin studenţesc cu 99 de camere şi aproximativ 198 de utilizatori”, a precizat Ionel Dancă.

De asemenea, Guvernul a aprobat, la iniţiativa Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Programul de acţiuni pentru anul 2020 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic, fiind alocate 20 de milioane lei pentru lucrări de execuţie la 17 imobile şi pentru proiectarea altor 21 de imobile.

Executivul a mai aprobat şi un proiect de hotărâre privind alocarea din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului în anul 2020 a sumei de 500 de milioane lei pentru Programele Naţionale de Dezvoltare Locală 1 şi 2, derulate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a mai anunţat Dancă.