Autorităţile intervin în forţă! Încep controalele la nunţi şi botezuri.

Stelian Dolha, prefectul de Bistriţa-Năsăud, spune că toate nunţile şi botezurile ce vor fi organizate în perioada următoare vor fi controlate cu privire la respectarea normelor sanitare, ca urmare a creşterii accelerate a infectărilor.

Declaraţia a fost făcută vineri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

“E clar că la aceste cifre va trebui să intervenim cu măsuri restrictive”

Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa are 9 locuri la secţia ATI alocate pacienţilor cu COVID-19 şi toate sunt ocupate, afirmă prefectul, Numărul zilnic de îmbolnăviri din prima săptămână a lunii septembrie a ajuns să fie de trei până la cinci ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stelian Dolha: “Din păcate, am intrat într-o nouă spirală a îmbolnăvirilor odată cu luna septembrie, în judeţ. Nu are rost să ne mai ascundem după deget, suntem într-o situaţie mai mult decât îngrijorătoare cu escaladarea ratei îmbolnăvirilor. Se înregistrează din nou decese, avem câte două-trei decese în fiecare zi, iar cele nouă paturi pe ATI din Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt ocupate în totalitate.

Sincer, nu credeam că o să ajungem aici, pentru că, de la începutul acestui an, aveam şi avem soluţia: vaccinarea. (…) E clar că la aceste cifre va trebui să intervenim cu măsuri restrictive. Asta înseamnă că nunţile, botezurile o să fie de acum controlate – DSP, Jandarmerie, ITM. Nu se mai poate aşa.”

87% dintre noile infectări din judeţ au fost la persoane nevaccinate

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, susţine că 87% dintre cazurile de COVID-19 din ultima lună s-au înregistrat la persoane nevaccinate, fiind înregistrat un singur deces al unei persoane vaccinate, care era în vârstă şi suferea de o boală autoimună.

“Pe ultima lună, din 9 august până în 9 septembrie, am avut 772 de cazuri noi. Dintre ei, 87% au fost persoane nevaccinate. Dintre persoanele vaccinate, 80% au fost la domiciliu, deci cu forme uşoare, doar 20% au ajuns în spital şi niciunul pe Terapie Intensivă.

O singură excepţie am avut, dar este o excepţie justificată, pentru că era o persoană în vârstă, cu boală autoimună, care făcea tratament imunosupresiv, adică un tratament care reduce imunitatea complet”, spune şefa DSP Bistriţa-Năsăud.

Va fi deschis un centru pentru carantină instituţionalizată

La nivelul judeţului, există şapte centre de vaccinare fixe, la care se adaugă 44 de cabinete de medici de familie care administrează vaccin împotriva noului coronavirus, transmite Agerpres.

Prefectul Stelian Dolha a anunţat, de asemenea, că în curând va fi deschis un centru pentru carantină instituţionalizată, destinat persoanelor care nu respectă condiţiile carantinei la domiciliu, dar şi celor care nu au unde să se carantineze, fie pentru că nu sunt din judeţ, fie că nu doresc să îşi pună familiile în pericol.

Sursa foto: Dreamstime