În acest sfârșit de săptămână a fost elaborat un proiect de rezoluţie în urma negocierilor dintre țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Acest proiect va fi prezentat spre adoptare miniştrilor sănătăţii la adunarea specială de trei zile a OMS. Ședința oficială va avea loc în prima zi a săptămânii.

Inițiativa a venit din cauza îngrijorării internaţionale cu privire la Omicron, noua tulpină de Covid-19, descoperită în Africa de Sud în noiembrie. Noua variantă a coronavirusului deja s-a răspândit în majoritatea regiunilor lumii.

Acord global privind răspândirea pandemiei

Astfel, un acord global de consolidare a prevenirii şi a răspunsurilor la epidemie, ar putea acoperi aspecte precum schimbul de date şi secvenţe de genom ale virusurilor şi ale tuturor tratamentelor medicamentoase și a serurilor injectabile create special pentru acestea. Acest acord global urmează să fie gata peste trei ani, în 2024, la sfârșitul primăverii.

„Această decizie, de a înfiinţa un corp de negociere asupra unui viitor acord privind pandemia, poate fi doar sfârşitul începutului, dar flexibilitatea arătată şi amploarea sprijinului este un bun semn pentru eforturile vitale care vor urma”, a spus Simon Manley, ambasadorul Marii Britanii la Naţiunile Unite în Geneva.

Marea Britanie împreună cu Uniunea Europeană şi alte 70 de țări participante au reușit să finalizeze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic.

SUA, reticență în fața noului tratat

Concomitent, Statele Unite ale Americii, susţinute de Brazilia şi India, au fost reticente să se angajeze într-un tratat obligatoriu.

„Există un acord asupra unui text care pentru noi este foarte satisfăcător. De asemenea, le oferă americanilor o cale de ieşire, care sunt în mod clar uniţi”, a declarat un diplomat european.

„Este un rezultat bun… A existat o bunăvoinţă enormă pentru a obţine un limbaj comun.”, a spus un alt diplomat european.

Proiectul de rezoluție OMS

Proiectul de rezoluţie a fost deja postat pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Conform înregistrărilor oficiale, peste 260,77 milioane de oameni au fost contaminați cu noul coronavirus şi 5,45 milioane au decedat din cauza Covid-19 din 2019, anul în care virusul a fost descoperit în China. OMS a afirmat despre China că încă nu oferit unele dintre informațiile timpurii, care ar putea ajuta la identificarea originii coronavirusului, potrivit reuters.com.