Proiectul de lege privind piaţa internă revine, încălcând deliberat dreptul internaţional, asupra dispoziţiilor din acord care reglementează ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană în ianuarie în acest an, referitoare la provincia britanică Irlanda de Nord. Aceste clauze sunt prevăzute ca să evite refacerea unei frontiere cu Republica Irlanda, o măsură esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă. Aceste clauze au atras lansarea unei proceduri de infringement de către Bruxelles, conform lalibre.be

Un acord de principiu pe toate subiectele

La finalul unei reuniuni, luni, la Bruxelles, ministrul britanic Michael Gove, însărcinat cu coordonarea activităţii guvernamentale, şi vicepreşedintele Comisiei, Maros Sefcovic „pot de acum să anunţe un acord de principiu pe toate subiectele, în special în ce priveşte protocolul referitor la Irlanda şi Irlanda de Nord”, arată ei într-un comunicat comun.

Guvernul britanic va retrage deci articolele controversate din lege, care privau Bruxellesul de un drept de inspecţie asupra anumitor dispoziţii speciale adoptate pentru Irlanda de Nord privind ajutoarele publice şi declaraţiile vamale ce trebuie completate pentru bunurile care circulă între provincia britanică şi Marea Britanie, se precizează în comunicat.

Guvernul britanic va retrage de asemenea un articol dintr-un alt proiect de lege care urmează să fie examinat în curând de la început privind fiscalitatea în Irlanda de Nord.

Pe Twitter, dl Sefcovic s-a felicitat pentru acest acord: „Aceasta va permite (tratatului Brexit încheiat în 2019) să fie complet operaţional la 1 ianuarie.

Pentru Londra, scopul proiectului de lege era să apere, ca reacţie, integritatea teritorială a Regatului Unit, asigurând continuitatea schimburilor dintre Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

În vreme ce negocierile comerciale se împotmolesc cu ceva mai mult de trei săptămâni înainte de ruptura definitivă cu UE, pe 31 decembrie, acest gest seamănă cu o concesie făcută Bruxellesului, unde prim-ministrul Boris Johnson urmează să meargă „zilele următoare”.