Planul lui Vladiir Putin a fost devoalat. Președintele Rusiei vrea să domine Europa și din punct de vedere al banilor. Banca Internaţională de Investiţii (BII) urmează să îşi finalizeze reforma complexă prin relocarea la Budapesta, capitala Ungariei, în ciuda controverselor diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ruseşti, scrie Al Jazeera.

Instituția bancară susținută chiar de la Moscova spune că în această lunp va organiza prima întâlnire a consiliului de guvernatori după mutarea în Uniunea Europeană, semnalând startul operaţiunilor la noua sa bază. Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, insistă că găzduirea BII va extinde orizonturile economice ale ţării şi va promova Budapesta drept un centru financiar pentru Europa Centrală şi de Est (ECE).

Criticii îl contrazic și spun că banca este un front pentru o operaţiune a serviciilor de informaţii ruseşti care ameninţă UE şi NATO. Înviată de preşedintele rus Vladimir Putin din cenuşa băncii societice de dezvoltare Comecon, BII se mândreşte cu nouă state drept membre. Ungaria, Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia. Cuba, Mongolia, Vietnam şi Rusia sunt celelalte. BII insistă că nu este rusească, în ciuda faptului că Moscova controlează o participaţie de 47% în bancă. Ungaria deţine 12,87%.

Banca va oferi companiilor ungare acces la piaţa internaţională şi finanţare semnificativă. Criticii argumentează, însă, că aceşti bani vor merge în mod exclusiv către o reţea de oligarhi pe care Orban i-a însărcinat să controleze anumite sectoare economice şi să beneficieze de volume uriaşe de fonduri europene care intră în Ungaria, conform adevarul.ro.

Cu un bilanţ estimat la numai 1,3 miliarde de euro, banca supranaţională nu se află nici măcar printre cele mai mari 10 bănci din Ungaria, dar personalul se va ridica la 100 de angajaţi. Acest lucru a stârnit îngrijorări că Budapesta nu îşi va deschide uşa doar pentru bancheri. „Este mai probabil că va face Budapesta un centru de informaţii rusesc, decât un centru financiar”, a declarat Andras Biro-Nagy, de la Policy Solutions, un think-tank liberal din Budapesta, mai spune sursa citată.