Problema se referă la gara Zorinovska de la frontieră, care aparţine liniilor ferate ruse, dar care după dezmembrarea URSS se află pe teriroriul ucrainean.
Pasagerii nu pot nici coborî, nici urca, pentru că nu pot să treacă graniţa, neexistând acolo trecere. Neformal, fiindcă prevederi legale care să facă posibilă închirierea nu există. După recentul acord între autorităţile ruse şi ucrainene în problema delimitării graniţei la Marea de Azov şi împărţirea Trecătorii Kercenska, feroviarii ruşi propun împărţirea graniţei terestre şi mutarea ei în aşa fel încât Zorinovska să se afle pe teritoriul Rusiei. Este vorba de 30 km pătraţi.
"Nu este mult, dar dimensiunea politică a acestei probleme este uriaşă" – spune pentru "Rz" Oleg Soskin, şeful Institutului pentru Transformarea Societăţii din Kiev. "Dacă autorităţile Ucrainei vor face concesii în chestiunea Zorinovska, pentru Kremlin va fi un semnal că în problema teritorială poate să ceară mai mult, chiar restituirea Sevastopolului", adaugă.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, soseşte joi la Ialta. Va semna cu liderul ucrainean Viktor Ianukovici un plic de documente, punând capăt disputei de nouă ani în jurul Trecătorii Kercenska. Insula Tuzla va rămâne ucrainenilor. Ruşii vor avea în schimb un acces mai mare la Marea de Azov. Va rămâne nerezolvată însă problema prioritară pentru Ucraina – preţul mai mic la gaz. Aşa cum a scris ziarul "Kommersant", autorităţile de la Kiev ştiu că Kremlinul nu va face concesii, de accea "vor să strângă cureaua şi să aştepte cu negocierile până în anul 2018, când se apropie data semnării noului tratat".
"Nu mă miră poziţia autorităţilor ucrainene. Au făcut deja tot felul de concesii posibile Kremlinului, între care ridicarea în ultimul timp a statulului limbii ruse. Rămâne chestiunea aderării la proiectul lui Putin privind crearea Uniunii Economice Euroasiatice, dar Ianukovici ştie că, dacă va accepta propunerea Kremlinului, va pierde în plan politic foarte mult" – menţionează Soskin.
Portalul Ukrainska Pravda a scris miercuri că Putin va ridica în discuţia cu Ianukovici şi problema liderei opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, aflată în închisoare.