Ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin a subliniat că o dorință a Moscovei este ca în calendarul României să existe o zi a limbii şi culturii ruse. El declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia ca alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor.

Diplomatul rus a vorbit și despre relaţiile bilaterale. El a recunoscut că acestea aproape nu există în prezent, dar a adăugat că această întrebare trebuie pusă autorităţilor române, pentru că Rusia întotdeauna a fost pentru relaţii bune cu toate ţările din lume.

România şi Rusia, relații corecte

Valeri Kuzmin a menționat, în același timp, că astăzi, relaţiile dintre România şi Rusia sunt mai corecte decât cu alte ţări din NATO.

„Noi vedem aceasta. România poate considera că şi Rusia va respecta Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice”, a menţionat ambasadorul rus.

Valeri Kuzmin a insistat marţi, pe de altă parte, că Moscova susţine dezvoltarea relaţiilor culturale şi umanitare cu România.

„În ceea ce priveşte alte domenii, din păcate nu putem să tragem nicio concluzie. Cum se spune, pentru un tango e nevoie de două persoane”, a transmis Kuzmin.

Regret că nu există nicio zi pentru a marca limba rusă

Ambasadorul mai are un regret – a constatat că în România, unde sunt peste 20 de zile dedicate culturii şi limbilor minorităţilor, nu există nicio zi pentru a marca cultura şi limba rusă.

El a spus că are toată încrederea că va veni o zi când relaţiile de cooperare în plan umanitar, cultural, artistic, muzical vor renaşte. Oficialul rus și-a exprimat speranța că în calendarul oficial al României va figura o zi a limbii şi culturii ruse.

„Asta nu este rezultatul unei operaţiuni speciale sau ceva de genul acesta. Pur şi simplu nu există. În ciuda acestui fapt, am încredere că va veni o zi când relaţiile de cooperare în plan umanitar, cultural, artistic, muzical vor renaşte, iar în calendarul oficial al României va figura o zi a limbii şi culturii ruse”, a declarat Valeri Kuzmin, în contextul în care marţi, când a susţinut conferinţa de presă, Naţiunile Unite marchează Ziua Limbii Ruse.