La prima sa reuniune cu un lider străin după ce a fost reales secretar general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a lansat ideea creării unui 'Drum al Mătăsii în Îngheţ' prin utilizarea în comun a acestei căi de navigaţie explorată foarte puţin până în prezent. 

Coridorul maritim arctic este considerat de ruşi şi chinezi o viitoare alternativă mai scurtă şi mai ieftină pentru transportul intercontinental de mărfuri, care ar putea deveni tot mai viabilă odată cu procesul încălzirii globale şi a dezvoltării spărgătoarelor de gheaţă cu propulsie nucleară. 

Preşedintele chinez a subliniat de asemenea că ţara sa este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru extinderea cooperării şi menţinerea coordonării în problemele internaţionale, precum şi în promovarea unei comunităţi de destine comune, mai notează agenţia Xinhua. 

Dmitri Medvedev s-a întâlnit la Beijing şi cu omologul său chinez Li Keqiang. Cei doi premieri au prezidat apoi semnarea a 20 de acorduri între Rusia și China în domenii precum energia, agricultura sau industria aerospaţială, unul dintre aceste acorduri vizând finanţarea unor proiecte de infrastructură în valoare de trei miliarde de dolari.

AGERPRES