Astfel, la ora actuală, Rusia permite importul legumelor din şase state europene: Spania, Olanda, Belgia, Danemarca, Cehia şi Grecia.

Rusia a interzis la 2 iunie importurile de legume din toate ţările Uniunii Europene, din cauza suspiciunii că legumele din aceste țări ar fi responsabile de focarul generat de bacteria infecţioasă E.coli, care a făcut mai multe victime.

În lipsa legumelor din Europa, Rusia începuse să accepte producţia din statele în care nu se înregistraseră cazuri de îmbolnăviri.

Şeful Rospotrebnadzor, Ghennadi Onişcenko, a ţinut să precizeze anterior că accesul legumelor europene pe piaţa rusă va fi posibil respectând o anumită schemă: ţara trebuie să trimită o cerere Serviciului sanitar rus şi, în cazul undei decizii favorabile, fiecare lot de legume exportat trebuie să fie însoţit de un certificat special, ce garantează securitatea producţiei.

Uniunea Europeană exportă anual 1,1 milioane de tone de legume proaspete către Federaţia Rusă, în valoare de 600 de milioane de euro. Principalele ţări membre exportatoare de legume spre Rusia sunt Polonia, Olanda, Germania, Spania şi Belgia.