Se pare că Republica islamică este cea care a vizat instalaţiile petroliere din Arabia Saudită, dar „vrem să stabilim cu certitudine cine a făcut asta”, a declarat preşedintele Trump în faţa reporterilor în momentul primirii la Casa Albă a prinţului moştenitor al Bahreinului.

Donald Trump a comunicat de asemenea hotărârea de a-şi ajuta aliatul saudit, asigurând în acelaşi timp că doreşte să „evite” un război cu Iranul.

„Nu vreau război cu nimeni, dar suntem pregătiţi mai bine ca oricine” pentru un conflict, a adăugat preşedintele SUA. „Vom urma această cale? Vom vedea”.

„Trebuie să discutăm cu Arabia Saudită (…). Discutăm şi cu Europa (…) dar pot să vă spun că a fost un atac puternic şi ţara noastră ar putea foarte uşor să îi răspundă printr-un atac mult mai puternic. Dar mai întâi vom vedea cu certitudine” cine este autorul, a mai declarat Trump.

În acest context, președintele Vladimir Putin a propus luni Arabiei Saudite să achiziţioneze un sistem de rachete fabricat în Rusia pentru a-şi apăra teritoriul, după atacurile cu drone care i-au vizat instalaţiile petroliere la sfârşitul săptămânii, informează AFP.

„Suntem pregătiţi să ajutăm Arabia Saudită pentru ca ea să îşi poată proteja teritoriul. Am putea să o facem în acelaşi mod în care Iranul a făcut-o, cumpărând sistemele de rachetă ruseşti S-300 şi în acelaşi mod în care Turcia a procedat deja prin cumpărarea sistemelor de rachete ruseşti S-400”, a declarat preşedintele Vladimir Putin la Ankara. Aceste arme „vor proteja cu siguranţă orice situri de infrastructură în Arabia Saudită”.

Rusia a chemat luni comunitatea internaţională „să nu tragă concluzii pripite” după acest atac.”Facem apel la toate ţările să se abţină de la orice acţiune sau concluzie pripită care să agraveze situaţia, ci dimpotrivă, să menţină o line care va contribui la calmarea sa” a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov.